Sněmovna se kvůli Lisabonské smlouvě sejde už 9. prosince

Praha - O dalším osudu Lisabonské smlouvy se pravděpodobně rozhodne ve čtvrtek 9. prosince. Předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) svolal mimořádnou schůzi dolní komory na žádost poslanců ČSSD. Česko je jediná země EU, která o Lisabonské smlouvě zatím nehlasovala. Podle některých politiků tím ČR vysílá špatný signál pro své evropské předsednictví, které začne v lednu 2009.

Vicepremiér Alexandr Vondra několikrát zopakoval, že vláda nebude ratifikaci brzdit. Vládní lidovci se shodli na tom, že budou usilovat o co nejrychlejší přijetí dokumentu, a to ještě do konce letošního roku. Podobný postoj mají také zelení. Představitelé obou stran uvedli už minulý týden, že se budou kvůli „Lisabonu“ snažit o svolání mimořádné schůze sněmovny. Stejně se vyjádřilo i vedení opoziční ČSSD.

O svolání mimořádné schůze může požádat 40 poslanců. Zelení mají ve sněmovně čtyři zákonodárce. Záměr podpořilo i všech 13 lidovců. Na žádosti o schůzi se shodlo i vedení ČSSD, jejíž poslanecký klub má 70 členů. V Senátu zatím žádná žádost o svolání mimořádného jednání k Lisabonské smlouvě není. Tento týden by smlouvu měly projednávat sněmovní výbory - zahraniční a pro evropské záležitosti. Na jednání, jehož výsledkem by měla být doporučení poslancům, pozvaly i Vondru.   

Premiér Mirek Topolánek v neděli řekl, že považuje snahu schválit Lisabonskou smlouvu v parlamentu do konce letošního roku za riskantní. Podle něho to může v současné situaci vést k jejímu zamítnutí. Smlouvou se na popud senátorů ODS zabýval minulý týden Ústavní soud. Prozkoumané části dokumentu nejsou podle něj v rozporu s českým ústavním pořádkem.