Hašek s Onderkou vyzývají Julínka k zachování dvou brněnských traumacenter

Brno - Nový hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) spolu se stranickým kolegou a primátorem Brna Romanem Onderkou vyzvali ministra zdravotnictví Tomáše Julínka k zachování dvou specializovaných oddělení v brněnské Úrazové nemocnici, která se již neobjevila v pátečním věstníku ministerstva. Takzvaná traumacentra, určená pro léčbu vážných mnohačetných poranění, byla ve věstníku zdravotnických oddělení Úrazové nemocnice dosud zahrnuta. Nyní však přechází do fakultní nemocnice.

Převedení traumacentra do fakultní nemocnice je součástí Julínkova plánu na zrušení Úrazové nemocnice. Podle něj budou mít její špičkoví traumatologové v Brně-Bohunicích lepší podmínky pro práci. Ambulantní specialisté, jichž je v Úrazové nemocnici řada, si podle něj zase mohou otevřít soukromé ordinace. Proti kroku je však brněnská rada i nové vedení kraje. Hejtman Hašek prosadil jako poslanec ve sněmovně zákon o převodu Úrazové nemocnice na Brno. Mají o něm hlasovat senátoři.

Hašek dnes kritizoval, že Julínek vydal věstník „v naprosté tajnosti“. Ministr podle něj s dokumentem neseznámil veřejnost, protože v sobotu zasedal regionální sněm jihomoravské ODS. „Velmi obtížně by krok obhajoval před svými jihomoravskými kolegy,“ řekl Hašek. Traumacentrum ve Fakultní nemocnici Brno se má otevírat tento týden, na kdy je do zařízení svolaná tisková konference.

Status traumacentra je pro nemocnici důležitý. Opravňuje ji k ošetřování vážně poraněných, což zohledňují při převozu pacientů i záchranáři. S traumacentrem také uzavírají patřičné smlouvy zdravotní pojišťovny. Na rozvoj traumacentra lze také získat peníze od EU. Traumacentrum ve Fakultní nemocnici Brno se má otevírat tento týden, na kdy je do zařízení svolaná tisková konference.