Poslanci ODS by dnes mohli jednat o vyloučení Vlastimila Tlustého z klubu

Praha - Poslanecký klub ODS by dnes mohl jednat o vyloučení Vlastimila Tlustého ze svých řad. Klub by se měl sejít před mimořádnou schůzí sněmovny, kterou svolala ODS. Pokud se na možnost vyloučení Tlustého během zasedání klubu dostane, budou ale poslanci zatím řešit pouze změnu jednacího řádu a o samotném vyloučení by hlasovali až na další schůzce. Podle jednacího řádu klubu ODS není možné vyloučit z něj poslance, který je současně členem strany. Klub by ale mohl tuto podmínku nyní odstranit.

Poslanecký klub občanských demokratů vyzval Tlustého k odchodu už dříve, a to především kvůli kauze exposlance ODS Jana Moravy. Ten údajně shromažďoval materiály kompromitující Tlustého, když se například snažil šířit jeho intimní fotografie. Ve skutečnosti ale materiály nechal vyrobit ve spolupráci s televizí Nova sám Tlustý, aby tak kompromitoval vládu v čele s Mirkem Topolánkem.

Morava poté sám složil svůj mandát. Klub ODS vyzval k odchodu i Tlustého, který ale odmítl a odmítl posléze i výzvu výkonné rady ODS, aby složil mandát a vzdal se členství ve straně. „Já nevystoupím odnikud, ani z ODS, ani z parlamentu, ani z klubu,“ prohlásil Tlustý.

Minulý týden Tlustý spolu se dvěma dalšími nespokojenými kolegy z ODS Jurajem Ranincem a Janem Schwippelem zablokovali řádnou schůzi Poslanecké sněmovny, když neschválili její program. Je přitom možné, že podobný scénář se bude opakovat i dnes v případě mimořádné schůze. Raninec a Schwippel už řady poslaneckého klubu ODS na rozdíl od Tlustého sami opustili.