Bém: Pevně věřím, že na kongresu zvítězím

Praha - Na konci týdne rozhodne pražský kongres ODS o tom, kdo se stane předsedou největší pravicové strany. Současný předseda Mirek Topolánek zatím jednoznačně vítězí v podpoře regionálních sněmů. O lídrovi strany však nerozhodují hlasy sněmů, ale jednotliví delegáti kongresu. Jeden z kandidátů na post předsedy, pražský primátor Pavel Bém, proto svoje zápolení vzdát nechce, s tím, že žádný boj není předem ztracený, pokud jej člověk sám nevzdá.

„V ODS už za sebou máme několik voleb, volby na kongresu vždycky vypadají trochu jinak, než jak vypadají nominace z oblastních nebo regionálních sdružení. Já v tuto chvíli pevně věřím, že na kongresu obstojím a zvítězím. Věřím, že občanští demokraté zvolí na kongresu cestu, která povede k zásadnější změně,“ řekl Pavel Bém.

V případě, že by Bém nebyl zvolen do čela strany, o pozici prvního místopředsedy nebo řadového místopředsedy by se již neucházel. „Nebylo by to fér, ať si budoucí předseda zvolí kolem sebe tým, na který se spolehne,“ poznamenal pražský primátor.

Pavel Bém nevnímá negativně ani to, že v případě, že by skončil ve vedení ODS, ztratil by vliv na vedení strany. Nyní je předsedou pražské organizace ODS, což je největší a nejvlivnější krajská organizace v republice a bude tvořit nejpočetnější delegaci na kongresu. „Praha hodně moc ovlivňuje politiku občanských demokratů a bude ji i nadále ovlivňovat,“ zdůraznil Bém.

Otec zakladatel Klaus by měl určitě přijet na kongres

Čestný předseda ODS a prezident ČR Václav Klaus stále váhá, zda se má nastávajícího kongresu strany zúčastnit. „Čestný předseda by nejspíš měl přijet na kongres, druhou věcí je, co na to říká skutečný předseda. Jako otec zakladatel má Klaus ve straně obrovské množství příznivců,“ myslí si Bém.

Možnost, že by v Česku vznikla nová pravicová euroskeptická strana, kterou by mohl Klaus podpořit, nevidí Bém jako nejlepší řešení. Přesto připouští, že na pravé straně politického spektra určitý prostor zbývá. Byl by ale nejraději, kdyby jej vykryla ODS. Také vyloučil, že by do takové nové strany vstoupil v případě, že by na kongresu ODS neuspěl.

„Jakékoliv štěpení občanských demokratů je pro mě nepřijatelné a nemám důvod do jakékoliv jiné strany vstupovat, neopouštím dres,“ dodal první místopředseda ODS.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24