Lidovci vyzvou Julínka ke zvýšení příspěvků pro hospice

Praha - Celorepublikový výbor KDU-ČSL vyzývá stranického předsedu Jiřího Čunka k jednání s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS) ohledně záměru snížit přispěvky pro hospice v příštím roce. Hospicová zařízení by totiž podle návrhu úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví měla v příštím roce za jeden bod získat pouze 80 haléřů oproti současnému příspěvky 1,03 koruny, jak poznamenal lidovecký expert na zdravotnictví Jiří Carbol.

O snížení hodnoty příspěvku pro hospice budou ve středu na ministerstvu zdravotnictví jednat zástupci Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče. „Meziročně by to činilo o 23 procent méně. Hospice se na nás obrátily, neboť takové podmínky jsou pro ně likvidační,“ uvedl Carbol, který patří mezi největší kritiky Julínkovy politiky.

Celostátní výbor KDU-ČSL se dnes nezabýval do hloubky spory kolem reformních Julínkových návrhů. Stanou se patrně tématem zasedání celostátní konference KDU-ČSL, která se sejde příští pátek. Lidovci na ní také vyberou termín volebního sjezdu. Zatím jsou ve výběru tři termíny. „Každý z nich má své zastánce,“ řekl novinářům Čunek.