Muž, který při lyžování těžce zranil dívku, byl zproštěn viny

Prachatice - Prachatický soud zprostil viny mladíka, který srazil na šumavské sjezdovce sedmiletou lyžařku. Podle verdiktu srážka nebyla trestným činem. Případ je podle právníků i soudců zcela průlomový. Dosud se takovými případy soudy téměř nezabývaly. Mladíkovi za ublížení na zdraví hrozily až dva roky vězení. Státní zástupce se proti rozsudku na místě odvolal. Dívka bude mít kvůli zranění doživotní následky.

Sedmiletá lyžařka se letos 22. února vážně zranila při večerním lyžování na sjezdovce ve skiareálu Zadov na Prachaticku. Při dojíždění k turniketům se srazila s dalším lyžařem. Pěstí, v níž svíral hůlku, jí narazil do boku tak nešťastně, že dívka skončila na operačním sále. Záchranáři ji odvezli s vážným zraněním břicha do prachatické nemocnice, kde jí museli vzít roztrženou slezinu. „Bez včasné lékařské pomoci hrozila smrt následkem vykrvácení do dutiny břišní,“ řekl před soudem soudní znalec František Vorel. Otec holčičky poté na mladíka podal trestní oznámení.

Vyšetřovatel nakonec dospěl k závěru, že mladík vlivem rychlé a riskantní jízdy nestačil včas zareagovat a děvče porazil. Dopustil se tak ublížení na zdraví, byť neúmyslného. Obžalovaný Jakub Závora u soudu uvedl, že šlo o nešťastnou náhodu a zraněné lyžařce se omluvil: „To, co se stalo, je mi líto. Nejsem si vědom, že bych se něčím provinil. Pravidly jsem se řídil.“

Mladík úraz způsobil, porušení pravidel ale k odsouzení nestačí

Podle obžaloby šlo o nedbalostní trestný čin, státní zástupce proto pro lyžaře požadoval pouze podmínku. Obhájce Josef Dvořák žádal zproštění viny. Případ se podle něj neměl vůbec dostat před soud. Soudce Jiří Mühlstein rozhodnutí odůvodnil tím, že se obžalovaný podle důkazů a z výslechu svědků nechoval nijak abnormálně vůči ostatním: „Neprokázalo se, že by se pohyboval jízdou, která by vybočovala z běžného stylu.“

V lyžařských střediscích v ČR visí pokyny a pravidla, jak se má lyžař na sjezdovce chovat. Etický kodex je ale pouze doporučením. Konkrétní zákon Česko nemá. Podle žalobce ale lze kodexu dát stejnou váhu jako pravidlům na silnici. Obhájce Josef Dvořák nezpochybnil, že mladík úraz způsobil, porušení pravidel k jeho odsouzení však nestačí. „Nejsou závazná, jen doporučující,“ řekl v závěrečné řeči. Podle něj je navíc značným rizikem, že otec vzal svou malou dceru na večerní lyžování na těžkém sněhu a ještě jel za ní.

Lyžařský areál Zadov
Zdroj: ČT24