Recidivista Roháč může být vydán do Maďarska, hrozí mu doživotí

Praha - Dvaapadesátiletý Slovák Jozef Roháč podezřelý z vražd, zabití a držení výbušnin může být vydán do Maďarska. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. Než policisté Roháče předají, musí být ukončeno jeho stíhání v České republice, nebo si zde musí odpykat trest. Mezinárodně hledaného muže zadrželi policisté v centru Prahy koncem října, v Maďarsku mu hrozí až doživotní trest. Policisté po Roháčovi pátrali devět let. Na údajného zločince vydal evropský zatykač budapešťský soud.

„Všechny podmínky k vydání byly splněny,“ uvedl mluvčí soudu Petr Kulawiak. Roháč si zde ale musí odpykat trest nebo musí být podle mluvčího jeho stíhání ukončeno. V ČR je obviněn kvůli jízdě pod vlivem alkoholu a falšování dokladů. Slovák si proti rozhodnutí podal stížnost, kterou bude řešit Vrchní soud. Pražský městský soud podle něj rozhodoval příliš formálně a hlouběji se nezabýval činy, které měl spáchat. „Soud v ČR není oprávněn rozhodovat otázky viny a neviny ohledně skutku, pro který je pan Roháč stíhán v Maďarsku,“ reagoval na stížnost předseda senátu Luboš Vlasák.  

V Maďarsku policisté podezírali Roháče a jeho skupinu z bombových útoků v Budapešti, mimo jiné také z bombového atentátu na podnikatele Tamáse Borose v roce 1998, při kterém přišli o život další tři lidé. Muž byl maďarskými orgány nakonec hledán pro pokus za zabití a nezákonného držení výbušnin. „Roháč uplatnil zásadu speciality, takže v Maďarsku může být stíhán jen pro trestné činy, pro nějž jsme ho předali. Nemohou tedy proti němu zahájit stíhání pro jiné předchozí trestné činy,“ dodal Kulawiak.

O Roháče se zajímá i slovenská justice

Roháč byl dříve obviněn i na Slovensku. Policisté ho podezírali, že se spolu s Imrichem Oláhem podílel na vraždě bývalého policisty Róberta Remiáše, bratislavská prokuratura však stíhání obou mužů v září 2006 zastavila. Následně zastavila i stíhání bývalého šéfa slovenské tajné služby Ivana Lexy, kterého policie podezírala, že si vraždu objednal. Podle dřívějšího vyjádření slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnky se však slovenská justice o Roháče nadále zajímá.

Roháč patřil i k organizátorům vzpoury ve věznici Leopoldov v roce 1990. Poté údajně začal s kriminální činností a připisuje se mu podíl na několika vraždách. Strážníci ho dopadli při silniční kontrole 27. října. Řídil pod vlivem alkoholu a městským policistům připadaly podezřelé jeho doklady. Nakonec se ukázalo, že byly padělané.

Ivan Lexa
Zdroj: ČT24