Žáček má skončit ve funkci, ústav chce konkurz na nového ředitele

Praha - Rada Ústavu pro studium totalitních režimů chce v nejbližších týdnech vyhlásit konkurz na místo ředitele. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes. Rada údajně není spokojená s prací současného šéfa ústavu Pavla Žáčka. Do konkurzu se může přihlásit i Žáček, podle jednoho z členů správní rady ústavu je silným kandidátem. V čele Ústavu pro studium totalitních režimů je historik Pavel Žáček od  února. Teď se pod ním podle Mladé fronty Dnes kýve židle. Radě ústavu údajně došla se současným ředitelem trpělivost.

„Mnoho jedinečných historiků odešlo a ti, kdo zůstali, jsou často rozhádaní. Nepracuje se tam dobře a na výsledcích je to stále více patrné,“ uvedl jeden z členů rady ústavu.

Menšinový názor ve správní radě zastává Patrik Benda. „S výběrovým řízením v blízké budoucnosti nesouhlasím. Stabilizace a zakotvení ústavu nejsou ani zdaleka ukončeny. Je to to poslední, co ústav teď potřebuje,“ řekl Benda. Respektuje však většinový názor, že vznik ústavu i jmenování jeho ředitele proběhly v netradičně rychlém a úsporném režimu a že kandidát, jenž konkurz vyhraje, bude mít mnohem silnější pozici, než jakou má dnes Žáček.

Žáčkovy chyby: Kundera a bratři Mašínové

Největší kritiku sklízí Žáček za předčasně zveřejněné informace o údajném udavačství spisovatele Milana Kundery nebo zprávu o plánovaném atentátu bratří Mašínů na komunistického prezidenta Klementa Gottwalda. Výtky, že ústav pracuje na politickou objednávku, nechce jeho mluvčí komentovat. Předčasné je podle něj mluvit i o novém výběrovém řízení.

„Rada ústavu se na svém posledním zasedání domluvila, že na svém dalším jednání si zařadí bod, který se jmenuje výběrové řízení na ředitele ústavu. To ovšem neznamená, že bude vyhlášeno. Rada bude o tomto bodu diskutovat,“ uvedl mluvčí ústavu Jiří Reichl.

O tom, zda bude vyhlášeno výběrové řízení na nového ředitele ústavu, bude jasněji v polovině ledna. Do té doby Pavel Žáček ve své funkci zůstává.

Vydáno pod