Soud osvobodil Železného v kauze údajného poškozování věřitele

Praha - Městský soud v Praze dnes osvobodil europoslance a bývalého ředitele televize Nova Vladimíra Železného a jeho tři někdejší právníky v kauze údajného pokusu o poškozování věřitele. Byli podezřelí z toho, že poškodili společnost CME tím, že se Železný údajně naoko zbavoval majetku, aby nemusel splácet závazek vůči této společnosti.

Šlo o nejrozsáhlejší z trestních kauz bývalého ředitele TV Nova. Žalobce tvrdil, že obžalovaní se dopouštěli trestné činnosti v letech 1999 až 2001. Poté, co CME uplatnila u mezinárodní arbitráže nárok na zaplacení dluhu přes 23 milionů dolarů (v roce 2001 zhruba 875 milionů korun), měli obžalovaní podle policie podnikat kroky k převedení majetku Vladimíra Železného na nově zakládané právnické osoby.

Dnešní verdikt je nepravomocný. Čtveřice obžalovaných se práva na odvolání vzdala a státní zástupce Jaroslav Šaroch si ponechal lhůtu na podání odvolání pouze u Železného, Aleše Rozehnala a Ondřeje Kuchaře. „Jednání, které bylo obžalovaným kladeno za vinu, samo o sobě nemohlo naplnit skutkovou podstatu žádného trestného činu,“ uvedl v odůvodnění zprošťujícího verdiktu předseda prvoinstančního senátu Alexander Sotolář. „Trvalo to přes sedm let, s tou délkou spokojen nejsem, ale hlavní je, že výsledek byl dobrý,“ řekl ČT Rozehnal.

Staronový majitel Novy, společnost CME, při trestním řízení žádnou náhradu škody nepožadovala. Její pohledávku totiž za Železného v roce 2002 v plné výši uhradili tehdejší vlastníci společnosti CET 21 - skupiny PPF a MEF Holding.  

O arbitráži se ten den nemluvilo jen u soudu. Bývalý člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek křtil knihu o politických a ekonomických zájmech na pozadí sporu, který vyústil v téměř 11 miliard korun ze státní pokladny na účet CME. Osvobození Železného ho nepřekvapilo: „Já jsem několik let dopředu předvídal, že to tak musí dopadnout. Pokládám za symbolické, že se to sešlo ve stejný den, kdy křtím knížku.“   

Stručný souhrn trestních kauz europoslance a bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného:

  • Kauza údajného krácení daně při dovozu obrazů - V dubnu 2001 policie obvinila Železného a Čechoameričana George Novotného z krácení daně ve výši 6,8 milionu korun při dovozu obrazů. Železný je měl koupit v cizině a do Česka nechat dopravit bez zaplacení cla a daní. Krátce po obvinění právníci Železného daň zaplatili. Loni v srpnu pražský městský soud odsoudil Železného k dvouletému podmíněnému trestu se čtyřletým odkladem a k pokutě pěti milionů korun. Železný se odvolal.
  • Pokus o poškozování věřitele - V letech 1999 až 2001 měl Železný a tři jeho právníci poškodit věřitele, když se údajně naoko zbavovali Železného majetku, aby nemusel splácet závazek vůči CME. Majetek prý převáděli na nově zakládané právnické osoby, ale Železný s ním i nadále disponoval. 8.12. 2008 soud Železného a jeho tři někdejší právníky osvobodil.
  • Kauza daňových úniků při převodu podílu v CET 21 - V roce 2003 by l Železný obviněn z krácení daní při převodu obchodního podílu ve společnosti CET 21. Železný, jeho právník Aleš Rozehnal a zakladatelé CET 21 Fedor Gál, Josef Alan, Vlastimil Venclík a Petr Hunčík čelí podezření, že ošidili stát o více než 38 milionů korun. Pražský městský soud v lednu a v červnu 2008 všechny obžalované osvobodil, ale vrchní soud verdikt zrušil a vrátil zpět k přezkoumání.