Litvínov slíbil nastolení pořádku na janovském sídlišti

Litvínov - Starosta Litvínova Milan Šťovíček a místostarosta Martin Klika na setkání s nespokojenými obyvateli litvínovského sídliště Janov představili opatření, které město připravilo pro nastolení pořádku v sídlišti, kde žije řada nepřizpůsobivých obyvatel. Radnice slíbila, že proti problémovým obyvatelům rázně zakročí. Extrémisté reagovali na starostovu iniciativu prohlášením, že s dalším shromažďováním v Litvínově počkají na výsledky akce. Do konce roku se sem tedy už nechystají.

„Rozhodli jsme se pro nulovou toleranci. Nebudeme už nadále trpět lidi, kteří narušují pořádek, dopouštějí se přestupků či trestných činů,“ uvedl starosta Šťovíček. Na sídliště se v poslední době stěhují sociálně slabí obyvatelé z jiných regionů i ze Slovenska.

Janovští starousedlíci s programem radnice souhlasí, politici ale podle nich měli zasáhnout dřív. Lidé z Janova obviňují z nevšímavosti hlavně vládu a poslance, kteří se podle nich probudili až ve chvíli, kdy si Janov za svůj cíl vybrali extremisté. „Nulová tolerance co teď vyhlásili, podle mě jenom mluví o tom, že tři roky se nic nedělalo,“ myslí si obyvatel Litvínova Václav Bouše. „Není to pravda, radnice konala již předtím,“ oponuje Šťovíček.

Město se podle Šťovíčka spojilo s úřadem práce, policií, majiteli domů, hygienickou službou, stavebním úřadem a hasiči. „Zjišťujeme, odkud se nám rodiny do Janova stěhují a zda pobírají sociální dávky. Začali jsme v nejproblémovějších domech. Kontrolujeme, zda nejsou dávky zneužívány. Strážníci i státní policie začali řešit okamžitě oznámení o případných přestupcích či trestných činech,“ informoval místostarosta Klika. „Město však na všechno nestačí. Musí konat stát, zejména v legislativní oblasti. Dosud všechno platíme z rozpočtu, politici sem jezdí a slibují. To je bohužel zatím všechno,“ dodal Klika.

Extremisté oznámili další akci

Podle lidí z Janova by už zákonodárci měli mít motivaci, i kdyby to bylo jen kvůli milionům korun, které stály policejní zásahy v Janově. Další akce extremistů se v zámeckém parku v Litvínově bude konat už tuto sobotu.

Bezpečnostní informační služba (BIS) nedávno vydala prohlášení, ve kterém uvádí, že stoupenci extrémní pravice v Česku se chtějí zviditelnit v oblasti sociálních problémů a začínají se sjednocovat nad tématem „sociálně nepřizpůsobivých občanů“. Podle civilní kontrarozvědky je velmi pravděpodobné, že se incidenty typu Janov budou opakovat.

Vydáno pod