Poslanci přerušili jednání o Lisabonu do února příštího roku

Praha - Poslanecká sněmovna přerušila projednávání Lisabonské smlouvy do 3. února příštího roku. Pro návrh poslance ODS Petra Tluchoře hlasovalo 159 poslanců. Poslanci tak potvrdili dohodu mezi vedeními stran vládní koalice. Přerušení projednávání podpořila i většina poslanců ČSSD přesto, že mimořádnou schůzi k Lisabonu iniciovala právě sociální demokracie. Lisabonskou smlouvou se budou tento týden zabývat i senátoři. Ještě ale není jasné, jestli o ní budou hlasovat, nebo ji vrátí do senátních výborů.

Proti přerušení schůze se postavilo pět lidovců, jeden sociální demokrat a dvě zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková, které před nedávnem vystoupily ze sněmovního klubu své vládní strany.

Ve zhruba dvouhodinové diskusi se proti přijetí Lisabonské smlouvy vyjadřovali komunisté, kteří o ní žádají referendum. 

Topolánek: Hlasování o smlouvě je teď předčasné 

Podle premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka by bylo hlasování o Lisabonské smlouvě v těchto dnech předčasné. Příští týden se má totiž setkat s Jiřím Paroubkem, se kterým by měl vyjednávat o spolupráci vlády a opozice během českého předsednictví Evropské unii. Topolánek také váže hlasování o Lisabonské smlouvě na ratifikaci smluv s USA o možném vybudování protiraketové základny na českém území. „V některých výborech Poslanecké sněmovny navíc ještě nebyla dokončena diskuse a nebylo přijato usnesení,“ uvedl Topolánek.

Pro program dnešní schůze zvedli ruku všichni přítomní poslanci ČSSD, lidovci a zelení. Proti byli tři z osmi nezařazených poslanců, dva členové ODS a všech 25 zúčastněných komunistů.

Koaliční lidovci ale dnes oznámili, že chtějí prosadit ratifikaci ještě letos. Na následné koaliční schůzce se pak však lídři koalice domluvili na přerušení schůze. Příslušné výbory zatím nepřijaly ke smlouvě žádná usnesení. Právě na jejich získání by podle Petra Bratského z ODS měla sloužit téměř dvouměsíční prodleva.

ČSSD hlasovala pro přerušení také - v zájmu záchrany Lisabonu

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny a stínového ministra zahraničních věcí za ČSSD Lubomíra Zaorálka by původně bylo ideální odhlasovat Lisabonskou smlouvu ještě před pátečním summitem Evropské rady a pochopitelně před blížícím se předsednictvím. V zápětí ale dodal, že ČSSD dnes neměla jinou možnost, než hlasovat společně s občanskými demokraty pro přerušení schůze.

„Pan premiér řekl: 'Dnes nedodáme hlasy, ale pokud budete souhlasit s tím, že smlouvu projednáme na první řádné schůzi po novém roce, tak vám garantuji, že hlasy budou.' Co jsme měli dělat? Stáli jsme v situaci, kdy hrozilo, že pokud by k hlasování došlo, znamenalo by to nezvratné a zamítavé rozhodnutí o Lisabonské smlouvě zde v České republice,“ informoval Zaorálek.

Tluchoř: Lisabon a radar by se měly projednávat společně

Šéf poslanců ODS Petr Tluchoř chce, aby poslanci projednávali Lisabonskou smlouvu na téže schůzi jako základní smlouvy o možném umístění radaru na českém území. „Já jsem přesvědčen, nemůže to být jinak, že na té řádné schůzi bude zařazena i ratifikace obou radarových smluv,“ řekl Tluchoř.

ODS usnesením svého víkendového kongresu v jednom bodu nechala rozhodnutí o Lisabonské smlouvě na poslancích, zavázala je ale, aby se zasadili o co nejrychlejší schválení smluv umožňujících vybudování radaru.

Předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík dnes odmítl spojovat jednání o reformním dokumentu se schvalováním smluv o vybudování amerického radaru v Česku, které požaduje ODS.

Lidovec Cyril Svoboda naopak vyzval k rychlému projednání a přijetí obou smluv. Odložení projednávání Lisabonské smlouvy považuje za nebezpečné. „Mám jen jednu obavu: Že zde v únoru budou nové politické podmínky, že se objeví další překážky.“

ODS připouští výměnu Lisabonu za radar

Občanskodemokratický Poslanec Bratský v dnešních Událostech, komentářích nevyloučil, že by při hlasování mohlo dojít k „výměně Lisabonu za radar“, tedy že by se ČSSD, která radar dosud odmítala, pro americkou základnu vyslovila, a naopak, občanští demokraté by svolili k ratifikaci Lisabonské smlouvy. Podle Bratského totiž ODS není ani po rozhodnutí Ústavního soudu přesvědčena o tom, zda smlouvu podpořit.

  • Premiér a předseda ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/569/56861.jpg
  • Lubomír Zaorálek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/570/56983.jpg
  • Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/251/25079.jpg