Liberečtí studenti navrhli druhý nejlepší plakát o ochraně dětí

Brusel - Evropská unie chce bezpečnější internet pro děti. Brusel na to hodlá v příštích pěti letech dát v přepočtu téměř jednu a půl miliardy korun. Evropská komise v této souvislosti vyhlásila soutěž. Se svým plakátem na téma ochrana dětí obsadili studenti z Liberce druhé místo.

Osm tisíc plakátů vzniklo po celé Evropě, přes padesát jich hodnotila porota v Bruselu. Ti nejlepší si sem přijeli pro cenu. Jedna čekala i na autory plakátu se stínohrou a sloganem, že draci existují.

„Chtěli jsme naznačit, že nebezpečí existuje, i když není vidět. Stín je neurčitá věc, která nejde uchopit, nakonec z toho byl drak, protože v našich pohádkách je to velká hrozba,“ popisují plakát jeho tvůrci z Liberce. Ti dodali, že jejich plakát má ukázat na to, že nebezpečí skutečně existuje, a že by si toho dospělí měli všímat a chránit děti.

Ze 40 tisíc tvůrců plakátů skončili nakonec čtyři studenti z Liberce druzí. Porota hodnotila originalitu návrhu, grafické provedení a dopad na publikum. Především kvůli němu dala při volbě úplného vítěze přednost optimističtějšímu návrhu z Malty.

Jeden z vítězných návrhů loňského kola soutěže se stal letos logem Evropského fóra o právech dětí. Není proto vyloučené, že se letošní vítězný návrh stane logem evropské kampaně o ochraně dětí.