Na D1 jsou zimní pneumatiky povinné mezi Humpolcem a Velkou Bíteší

Jihlava - Zimní pneumatiky jsou od 10. prosince povinné na téměř sedmdesátikilometrovém úseku dálnice D1 od 94. kilometru u Humpolce až po 162. kilometr u Velké Bíteše. Během středečního dopoledne tam pracovníci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) osadili dalších 26 dopravních značek Zimní výbava. Značky jsou umístěny na křižovatkách a na nájezdových větvích dálnice.

Podle jihomoravské policejní mluvčí Soni Svobodové se namátkové kontroly dopravní policie rozšířily na celý téměř sedmdesátikilometrový úsek okamžitě po osazení značek. Motoristé se s kontrolami pneumatik setkají zejména na parkovištích u čerpacích stanic. Na dálnici policie zatím nechystá žádnou velkou kontrolní akci zaměřenou na zimní pneumatiky. „Kontroly budou probíhat v rámci běžného výkonu služby,“ uvedla Svobodová. 

Značky Zimní výbava se podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky na prvních 20 kilometrech úseku D1 mezi Humpolcem a Jihlavou osvědčily. V dohledné době se podle něj další úsek na D1 s povinnou zimní výbavou neplánuje. „Nevylučujeme však rozšíření na některé jiné dálnice, například v horském úseku dálnice D8 přes Krušné hory, nebude to však v nejbližších týdnech,“ dodal mluvčí.

Značka je také na sedmi úsecích silnic první třídy. Platí také na silnicích nižších tříd, především těch, které vedou do hor. Jejich seznam neexistuje, neboť o umístění značky na „nižších třídách“ rozhodují obce.

Vydáno pod