Městská doprava se v Hradci Králové vrátila před vlakové nádraží

Hradec Králové - V Hradci Králové dnes začaly autobusy a trolejbusy městské hromadné dopravy opět zastavovat na opraveném Riegrově náměstí před nádražím Českých drah. Oprava náměstí stála více než 100 milionů korun a završila změny v autobusové dopravě ve městě. Hlavní částí nové koncepce bylo vybudování autobusového terminálu za asi 400 milionů korun nedaleko Riegrova náměstí. Terminál slouží cestujícím od července, uvedl ředitel hradeckého dopravního podniku Miloslav Kulich.

Stavba terminálu a následná kompletní přestavba Riegrova náměstí trvala přes dva roky a v souhrnu byla největší městskou investicí do dopravy za posledních několik desítek let.

Kulich poznamenal, že doprava městskými autobusy a trolejbusy mezi terminálem a osmi stanovišti na Riegrově náměstí je pro cestující zdarma. Na Riegrově náměstí také cestující mají k dispozici nový digitální informační systém, který vedle odjezdů městské dopravy informuje i o odjezdech vlaků.

Stavbu terminálu i přestavbu Riegrova náměstí provázela zdržení. Stavební firma Strabag terminál kvůli problémům se stavbou netradiční ocelové konstrukce dokončila téměř o rok později. Předání Riegrova náměstí, které také dělala firma Strabag, se zdrželo o půldruhého měsíce. Zatím je náměstí v takzvaném prozatímním užívání, závěrečná kolaudace se očekává v lednu.