Dcera Gabriely Ungerové byla letos v září italskému otci vydána oprávněně

Ústí nad Labem - Litoměřický soud rozhodl správně, když na jaře letošního roku nařídil vydat desetiletou dceru Gabriely Ungerové Kristýnu Fontanive italskému otci dívky. Exekutoři spolu s policií pak dívku otci předali letos na začátku září. Rozhodl tak Ústecký krajský soud, který dnes zamítl odvolání matky proti rozhodnutí litoměřického soudu. Proti rozsudku se nelze odvolat. Podle soudce Viléma Šetka je rozhodnutí litoměřických soudců v souladu s Haagskou smlouvou, která se zabývá mezinárodními únosy dětí. Matka s rozhodnutím nesouhlasí a hodlá za svou dceru dále bojovat.

Podle ní je prioritou návrat dítěte do země, kde před převozem žilo se svými rodiči. Zůstat s „únoscem“, často matkou, může dítě pouze tehdy, pokud se prokáže psychická či zdravotní újma, kterou by dítěti návrat způsobil. Soud na základě haagské úmluvy rozhoduje pouze o navrácení dítěte, otázku svěření do péče řeší jiný soud.

Ústecký soud tvrdí, že matka z Itálie dívku odvezla v rozporu s rozhodnutím italského soudu a bez vědomí otce, kterému soud dívku svěřil. Podle něho se neprokázalo, že by dívka v Itálii nějak trpěla. V odůvodnění uvedl, že se vrátila do prostředí, kde devět let žila.

Matka s rozhodnutím soudu nesouhlasí, podle ní nevzal v úvahu, že dívka v Itálii trpí a že si přála zůstat v Česku. Je odhodlaná o svoji dceru i nadále bojovat. Nyní se údajně soustředí na jednání u italských soudů, kde stále běží řízení o tom, kdo bude její dceru vychovávat.

Ungerová po jednání soudu řekla, že svoji dceru viděla na začátku prosince v Itálii, ale pouze za přítomnosti sociálních pracovníků. Uvedla, že si s dívkou i telefonuje nebo posílá faxy, ale styku s dcerou ji prý často brání italský otec a jeho rodina. Dodala, že s ní její bývalý partner nekomunikuje, nebyl ani u dnešního soudu. V minulosti ho obvinila, že dívku obtěžoval, například ji vášnivě líbal.

Desetiletou Kristýnu Fontanive v září policie a soudní exekutoři násilím přímo před školou v Bechlíně na Litoměřicku odebrali matce, paní Ungerové. Poslali ji do Itálie za otcem, s nímž se matka soudí o péči. Dívka nyní žije v Itálii v rodině svého otce. Malá Kristýna však trvá na tom, že chce žít v Česku. Nicméně zatím se zdá, že to nikoho nezajímá. O tom, zda bude muset zůstat v Itálii, bude na přelomu ledna a února rozhodovat italský soud.

Příběh Gabriely Ungerové

Matka Gabriela Ungerová přijela z Itálie do Česka v srpnu 2007 jen s dcerkou Kristýnkou a pár věcmi. Její manžel Marco Fontanive totiž jejich dceru podle její verze zneužíval, ale italské úřady matce nepomohly. Věřila, že pomoc najde doma. Nicméně Okresní soud v Litoměřicích potvrdil exekuční příkaz, který vydala italská strana. Policie pak dívku matce odebrala a odvezla k otci.

Matka, která v Itálii žila 13 let, o rozvod požádala v roce 2006. Oba se seznámili na paralympiádě. „Závodili jsme na lyžích za neslyšící,“ vzpomíná Gabriela. „Když jsem odjížděla do Itálie, netušila jsem, jaké ponižování tam zažiji, že jako Češka tam budu na nižší úrovni,“ vzpomíná na život ve Feltre, obci 90 kilometrů od slavného milionářského střediska Cortiny d' Ampezzo. Vztah manželů zkrachoval, když Kristýnce byly čtyři roky. „V té době začalo i manželovo nevhodné chování k dceři. Já jsem to říkala místní policii, ale nikdo mě nebral vážně. O rozvod jsem požádala v roce 2006, ale tam se čeká tři roky, než je povolen.“

Vydáno pod