Ve Šternberku se od Nového roku zvýší parkovné

Šternberk (Olomoucko) - Z pěti na deset korun za hodinu se zdraží od 1. ledna parkovné ve Šternberku na Olomoucku. Ke stejnému datu dojde také k rožšíření zóny placeného stání, uvedl starosta města Jaromír Sedlák. Vyšší cenu budou za parkování platit i abonenti a rezidenti.

„Dosud stála první hodina parkování pětikorunu a každá další deset korun, nyní se tarif sjednotí,“ uvedl starosta. Pro místní obyvatele, kteří mají kartu rezidenta, se zdraží od Nového roku parkovné o 200 korun. O 500 korun zdraží roční karty abonentům, kteří do centra dojíždějí.

Do zóny placeného parkování, která je ve Šternberku od roku 2006, bude nově patřit také ulice Opavská a lokalita nad gymnáziem poblíž hradu, kam město dokoupí nový parkovací automat za 120 000 korun. Podle velitele městské police Pavla Pospíšila bude mít zóna celkem 232 parkovacích míst. Další rozšíření ji čeká v příštím roce o Potoční ulici.

Ročně se ve Šternberku vybere za parkování z 11 automatů kolem 850 000 korun, dalších 200 000 získá radnice z prodeje parkovacích karet. Botičky tam nasazují řidičům jen zřídka, ve výjimečných případech.

Starosta Sedlák zdůraznil, že město vybudovalo v poslední době poblíž centra i záchytná bezplatná parkoviště, na kterých najde místo 292 vozidel. Jejich kapacita se má do jara navýšit na více než 320 míst.

Vydáno pod