Další z Berdychových kumpánů podezřelý kvůli loupeži století

Praha - Další údajný člen Berdychova gangu Tomáš Šulej čelí vedle Tomáše Půty podezření z účasti na takzvané loupeži století. Lupiči odnesli v září 2002 z přepadeného auta bezpečnostní služby 153 milionů korun. Stejně jako u Půty vypracovali žalobci žádost Irsku, aby Šuleje vydalo k případnému trestnímu stíhání i pro tento trestný čin.

Irský soud letos vydal Půtu i Šuleje k trestnímu stíhání do Česka pouze kvůli skutkům spjatým s činností gangu, kterými se zabýval středočeský krajský soud. Půta má jít podle nepravomocného verdiktu za účast na několika loupežích na deset let do vězení, Šulejovi soud uložil šest let vězení.

„Mohu potvrdit, že žádost o rozšíření důvodů vydání byla v souvislosti s loupeží na Evropské (třídě) podána i v případě tohoto muže,“ prohlásila dnes mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. S obviněním Šuleje a Půty kvůli loupeži musí policisté počkat, zda irská strana žádosti vyhoví. V současnosti je totiž nemohou stíhat za něco, pro co nebyli vydáni.

Šulej má prý alibi

Maroš Šulej se nechal ústy své obhájkyně Lucie Kýčkové slyšet, že má v inkriminovanou dobu pobýval v Irsku. „Tvrdí, že má na ten den alibi, že v žádném případě tehdy v České republice nebyl a že je jeho účast naprosto vyloučena,“  sdělila Kýčková. Účast na loupeži odmítá i Půta.

Půta se Šulejem do letošního května pobývali v irské vazbě. Oba byli v roce 2006 zadrženi v Irsku na základě eurozatykače. Dublinský soud je letos vydal k trestnímu stíhání do Česka. Rozhodnutí se ale týkalo pouze skutků, kterými se zabýval středočeský krajský soud.

Vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, která právě odvážela ze Citibank a dalších objektů peníze, přepadli na Evropské třídě v Praze 6 dopoledne 16. září 2002 nejméně tři muži. Lupiči byli ozbrojeni a měli výbušninu. Dva z nich byli oblečeni v uniformách zásahové policejní jednotky. Jeden byl bez masky, druhý měl přes hlavu pletenou pruhovanou kuklu. Třetí byl v civilu a na hlavě měl karnevalovou masku s gumovým obličejem. Na místě činu stála také bílá felicie s černým nápisem POLICIE. Při přepadení nebyl nikdo zraněn.

Přepadené vozidlo bezpečnostní agentury
Zdroj: ČT24