Kola bude možné vozit i v neoznačených vlacích

Praha – Jízdní kola bude od neděle možné vozit ve většině vlaků Českých drah. Nově totiž bude možné nastoupit s kolem na představky krajních vozů řazených na osobních a spěšných vlacích i rychlících, které nejsou v jízdním řádu označeny symbolem kola nebo kufru. Dosud bylo možné s jízdním kolem nastoupit pouze do takových spojů.

Novinku představily České dráhy v nových smluvních přepravních podmínkách, které zveřejnily na internetu. Podle nich bude možné s kolem cestovat „v neoznačených osobních vlacích, spěšných vlacích a rychlících, a to na prvním nebo posledním představku soupravy, kde mohou být umístěna vždy nejvýše dvě jízdní kola.“ V některých spojích ale může být přeprava kol i nadále výslovně zakázána.

Ve vlacích, které jsou v jízdním řádu označeny symbolem kufru nebo kola, budou platit pro přepravu bicyklů stejné podmínky jako dosud. Do spojů s nakresleným kolem může cyklista nastoupit i s kolem dveřmi, na nichž je odpovídající obrázek, a o své kolo se musí během cesty starat sám. Vlaky, které mají v jízdním řádu v hlavičce nakreslený kufr, by měly mít řazeny služební vůz, v němž se o kolo postará vlaková četa.

Vydáno pod