Gandalovič se distancoval od „mrtvých duší“ v ústecké ODS

Praha - Místopředseda ODS a ministr zemědělství Petr Gandalovič se dnes důrazně distancoval od případných nelegitimních vstupů nových členů do ODS na Ústecku. Řekl, že zcela odmítá jakékoliv spojování své osoby s podobnými metodami, žádá podrobný audit členské základny v regionu a zdůrazňuje, že jeho volba místopředsedou na víkendovém kongresu strany nemůže být informacemi o kauze zpochybněna.

Podle informací v médiích bylo před kongresem ODS do některých organizací na Ústecku přijato podezřele velké množství nových členů. V Dubí na Teplicku, kde se místní organizace ODS tři dny před kongresem rozrostla o 370 lidí, měli údajně někteří za vstup do strany dostat tisíc korun a oběd a pití zadarmo. Dalších tisíc korun měli obdržet v případě, že na oblastním sněmu podpoří Gandaloviče. Starosta Dubí Petr Pípal jakékoliv úplatky odmítá: „Jsou to řádně přihlášení členové. Věřím, že je budeme mít dlouhodobě.“ Podle médií to ale byla součást boje dvou politiků ODS z Ústecka - Gandaloviče a ministra dopravy Aleše Řebíčka - o funkci místopředsedy ODS.

„Nárůsty členů v teplické oblasti jsou už delší dobu skutečností. Tak trochu souvisí s určitou rivalitou mezi našimi oběma hlavními centry, to znamená Mosteckem a Ústeckem,“ vysvětlil Gandalovič. Zdůraznil, že pokud se jedná o vstupy legitimní a v souladu se stranickými stanovami není možné proti takovému vývoji nijak zasahovat. ODS na svém nedávném kongresu navíc podobným tahanicím zabránila změnou stanov. Každý uchazeč o členství se musí přijít zapsat osobně a prokázat občanským průkazem.  

Gandalovič:

„Sám jsem nikoho k takovým postupům nenabádal a o vývoji v teplické oblasti jsem nebyl informován.“

Místopředseda občanských demokratů zároveň zdůraznil, že na jeho zvolení na kongresu by podobný postup lokálních organizací nemohl mít vliv, protože počty delegátů víkendového kongresu se odvozovaly od počtu členů k 30. červnu letošního roku. Nemohl podle něj ovlivnit ani jeho nominaci na severočeském regionálním sněmu, která byla navíc jen doporučující.

Na auditu, který začne v pondělí, se má podílet celá kontrolní a revizní komise regionu. Podle Gandaloviče má trvat „řádově několik dní“. Pokud prokáže nepravosti, může výkonná rada ODS rozhodnout o odebrání licence místnímu sdružení, které se provinilo.

Vydáno pod