Klaus při snídani s byznysmeny kritizoval přístup EU k Lisabonské smlouvě

Praha - Prezident Václav Klaus nesouhlasí s dohodou států EU, aby všichni členové měli minimálně do roku 2014 i nadále svého komisaře. Dohoda by měla napomoci tomu, aby Irsko v novém referendu podpořilo Lisabonskou smlouvu. Podle Klause, který je známým kritikem smlouvy, to ale odporuje textu dokumentu, který už ratifikovala většina států EU. Hovořil o tom dnes na diskusní snídani s českými byznysmeny, kde se věnoval Lisabonské smlouvě, státnímu rozpočtu nebo svému vztahu k Rusku.

Podle původního textu smlouvy by příští komise měla mít stejný počet členů jako nyní do roku 2014. Pak by se ale jejich počet zredukoval tak, že by odpovídal dvěma třetinám členských zemí bloku. Tomu by se však nyní s ohledem na Iry zabránilo zvláštním dodatkem, který by se mohl předložit ke schválení s nějakou jinou smlouvou, například o přistoupení Chorvatska.

„Přeci není možné, aby se takto včera (ve čtvrtek) v podvečer dohodl někdo v Bruselu, že to bude jinak. To by se ta smlouva musela přeci přepsat nějakým způsobem, ne? A to by pak nemohly platit ty ratifikace nebo to by se o ni muselo znovu hlasovat všude možně,“ řekl Klaus. Brusel podle něj tak demonstruje, že na smlouvě příliš nezáleží a že její text je velmi ohebný. Šéfové států a vlád zemí Evropské unie se dnes v Bruselu dohodli, že Irsko od unie dostane záruky, že i po přijetí smlouvy bude mít svého eurokomisaře a že neztratí vliv na daňovou i rodinnou politiku. Zároveň nebude narušena jeho tradiční neutralita.

Opětovná kritika Lisabonské smlouvy

Václav Klaus:

„Je naprosto evidentní, že po Lisabonské smlouvě je suverenita členského státu EU nižší, než je suverenita státu USA v rámci USA.“

Klaus se vrátil ke svým výtkám vůči Lisabonské smlouvě. Podle něj třeba z dokumentu vyplývá, že jakékoli rozhodnutí Evropské rady má automaticky charakter mezinárodní smlouvy a tím okamžikem se stává součástí českého legislativního řádu. Hlasování Evropské rady má přitom v očích prezidenta podobu volné, žoviální debaty, která má však velmi hektické tempo a zásadní důsledky.

Klausův vztah k Rusku se prý přeceňuje

Václav Klaus se také ohradil vůči škatulkování své osoby do pozice obdivovatele Ruska. Podle něj nám současné Rusko na rozdíl od Evropské unie nic nevnucuje, ani nás neohrožuje. „Označování mé osoby za nějakého rusofila či slavjanofila jsou směšné věci,“ konstatoval Klaus s tím, že jde o uměle vyvolávanou záležitost.