Vrakoviště i autobazary jsou plné

Praha, České Budějovice – Kvůli ekologické dani, kterou bude potřeba platit od příštího roku při registraci nebo odhlášení auta, je nyní plno na vrakovištích a také v autobazarech, kde jsou vystavena auta prodávaná hluboko pod cenou. Přetížené jsou také registry vozidel. V pražských pobočkách se proto objeví samostatné přepážky, které budou vyřizovat pouze podávání žádostí o trvalé vyřazení motorových vozidel.

Zcela plná je řada jihočeských vrakovišť. Nové stroje, které by měla vrakoviště sešrotovat, se již nepřijímají. „Mám kontakty na kolegy a vím, že téměř polovina z nich už nemá kam ty vraky dát,“ řekl předseda asociace Jihočeské autovraky Jindřich Kováč. Jeho vlastní vrakoviště v Bechyni by muselo pracovat pětkrát rychleji, než dokáže, aby mohlo přijmout další vyřazené automobily.

Přeplněné jsou také autobazary. Výjimkou nejsou ceny kolem jednoho nebo dvou tisíc za auta, jako jsou Škody 105 či 120, na které ekologická daň dopadne nejvíc. Donedávna se za ně platilo většinou mezi pěti a deseti tisíci. Protože však už takřka není možné stihnout auto přihlásit, prodejci předpokládají, že noví majitelé nebudou chtít utrácet deset tisíc za novou registraci. „Teď už se jedná spíš o ekologickou likvidaci, protože je téměř nereálné papírově to vyřídit do konce roku,“ řekl majitel autobazaru v Táboře Jiří Machoň.

Pobočky registru vozidel jsou plné, internetové pořadníky jsou vyčerpané až do Silvestra, zbylá místa bývají vybrána již brzy ráno. Situaci se částečně rozhodla vyřešit pražská pracoviště registru zřízením speciálních přepážek určených pouze k vyřízení trvalého odhlášení auta. Příjem žádostí bude fungovat od pondělí 15. do středy 31. prosince, a to bez pořadových čísel.

Od Nového roku bude potřeba za starší vozidla nesplňující emisní normu EURO 3 nebo 4 platit nový ekologický poplatek. Podle typu motoru to bude tři až deset tisíc korun. Provozovatelé vrakovišť se obávají, že nepojízdná auta nebudou majitelé odhlašovat a stroje tak neskončí na vrakovištích, nýbrž na nelegálních skládkách.

Stará auta se prodávají pod cenou kvůli ekologické dani
Zdroj: ČT24
Vydáno pod