Lídrem ČSSD pro evropské volby má být Jiří Havel

Praha - Lídrem kandidátky ČSSD pro volby do Evropského parlamentu pravděpodobně bude Jiří Havel, někdejší vicepremiér pro ekonomiku ve vládě šéfa strany Jiřího Paroubka a současný stínový ministr školství. Havel dostal přednost před současnými europoslanci ČSSD Richardem Falbrem a Liborem Roučkem. Na dnešním jednání ho zvolilo předsednictvo strany. Zítra jeho kandidaturu musí ještě schválit ústřední výkonný výbor. ČSSD původně počítala se současným eurokomisařem Vladimírem Špidlou, ten ale pozici lídra odmítl.

Havel je podle Paroubka jedním z tvůrců programu sociálních demokratů, je to člověk s moderním myšlením, jeden z nejschopnějších a také nejskromnějších. Sám Havel má podle svých slov neskromnou ambici: „Chtěl bych se sociální demokracií tyto volby vyhrát. Máme co napravovat a šanci svoji účast v Evropském parlamentu znásobit.“

Kandidátku pro evropské volby má v sobotu schvalovat ústřední výbor strany na svém zasedání v Praze. Kandidátka má být podle Paroubka týž den zveřejněna na webu sociálních demokratů. Nominováno bylo především krajskými výbory strany 26 kandidátů.

Paroubek již dříve uvedl, že jeho strana v evropských volbách získá až 40 procent hlasů, tedy osm až devět sociálních demokratů. Nyní má ČSSD v Evropském parlamentu pouze dva poslance, na rozdíl například od komunistické strany, která jich má šest.

Jiří Havel

Havel vystudoval politickou ekonomii na Vysoké škole ekonomické v Praze. Od začátku 90. let působí na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Od září 1999 do března 2000 byl prvním místopředsedou výkonného výboru Fondu národního majetku, poté do dubna 2001 fond vedl. Od 90. let působil ve statutárních orgánech řady společností s majetkovou účastí státu. Od července 2005 až do svého nástupu do vlády počátkem roku 2006 zasedal v čele dozorčí rady energetické firmy ČEZ.

Před listopadem 1989 byl Havel členem KSČ, počátkem 90. let se podílel na vzniku Nezávislé levice a později se angažoval v dalších levicových skupinách. Členem ČSSD je od roku 1997. Do vysoké politiky se dostal po volbách v roce 1998 jako poradce Pavla Mertlíka, který byl vicepremiérem a později ministrem financí ve vládě Miloše Zemana. Od ledna do září 2006 byl místopředsedou vlády Jiřího Paroubka pro ekonomiku. Před dvěma lety se neúspěšně ucházel o senátorský mandát na Svitavsku, v současnosti zastává post ministra školství ve stínové vládě sociální demokracie.