Paroubek se začal připravovat na roli premiéra

Praha - Šéf ČSSD Jiří Paroubek už začal vyhledávat vhodný tým pro úřad vlády. Volby sice mají být až za rok a půl, ale sociální demokracie podle něj nesmí usnout na vavřínech po vyhraných říjnových volbách do krajských zastupitelstev a do Senátu. Vládní ODS se totiž podle Paroubka začíná vzpamatovávat z drtivé porážky a přebírat některé z metod, jež údajně ČSSD pomohly k vítězství. Paroubek to řekl na dnešním jednání ústředního výboru strany v pražském Kongresovém centru. Širší vedení strany rovněž potvrdilo Jiřího Havla jako lídra do evropských voleb.

Podle Paroubka je třeba počítat se zlepšováním taktiky občanských demokratů. „To jistě není dobrá zpráva, vypadá to, že se mohou poučit ze svých chyb. Je potřeba, abychom počítali s tím, že se budou zlepšovat,“ řekl Paroubek. V této souvislosti pochválil zejména chování premiéra Mirka Topolánka, který se v posledních týdnech nedopustil žádných velkých chyb. „Pan Topolánek na sobě pracuje, je to vidět,“ dodal.

Příští týden by mohlo být jasné, zda ČSSD podpoří ODS v době českého předsednictví. Sociální demokraté chtějí ujištění, že vláda splní jejich podmínky pro spolupráci. Paroubek se kvůli tomu má sejít příští týden s premiérem Mirkem Topolánkem. ČSSD chce hlavně vidět, že ODS bere vážně proces ratifikace Lisabonské smlouvy. „Jsme připraveni dohodu uzavřít, ale jen za předpokladu, že ODS a pan Topolánek nám ukážou světlo na konci tunelu. Jinak to pro nás nemá význam,“ řekl Paroubek.

Lídrem do evropských voleb bude bývalý vicepremiér Havel

Lídrem ČSSD pro volby do Evropského parlamentu bude Jiří Havel, vicepremiér pro ekonomiku v bývalé vládě předsedy strany Jiřího Paroubka. Jeho nominaci potvrdilo širší vedení sociálních demokratů. „Cíl, který si dala strana evropských socialistů, je jednoznačný-stát se největším klubem v Evropském parlamentu. My bychom za českou sociální demokracii k tomu chtěli přispět,“ uvedl Havel. Paroubek věří tomu, že ČSSD může v evropských volbách dostat přes 35 procent hlasů a získat deset europoslanců, což by byl pětinásobek proti minulým evropským volbám.

ČSSD by měla začít budovat tým úřadu vlády 

V projevu na začátku dnešního jednání nicméně šéf sociální demokracie uvedl, že by ČSSD měla začít s budováním příštího týmu úřadu vlády. Přestože se podle něj ČSSD ve sněmovních volbách zřejmě nepodaří dosáhnout 43 procent hlasů, jak signalizují některé průzkumy veřejného mínění, výsledek nad 35 procent je prý reálný. „To nejhorší, co by nás mohlo potkat, je, když bychom vyhráli volby do Poslanecké sněmovny a měli stejný problém, jako měl po řadu týdnů pan Topolánek,“ dodal Paroubek. Nejvhodnější termín pro konání případných předčasných voleb vidí Paroubek v polovině příštího roku po skončení českého předsednictví v Evropské unii.

Paroubek dnes hovořil také o plánované středeční schůzi Poslanecké sněmovny. ČSSD na ní chce prosadit zrušení zdravotnických poplatků. V této souvislosti tak Paroubek uložil za úkol sociálním demokratům, kteří na krajské úrovni spolupracují s ODS, aby na ně apelovali a jejich prostřednictvím pak přesvědčili některé občansko-demokratické poslance k podpoře tohoto návrhu. Kdyby se totiž hlasovalo o zrušení poplatků jen pro určité skupiny, může ČSSD uspět i u některých koaličních poslanců. „Můžeme mít podporu u poslankyň za zelené a možná i u některých poslanců z lidové strany,“ řekl ČT hejtman Středočeského kraje David Rath. 

Prodloužení zahraničních misí ČSSD nepodpoří 

Řeč padla také na otázku prodloužení mandátu zahraničních vojenských misí, které ČSSD odmítá podpořit. Podle Paroubka bude sociální demokracie v této otázce neústupná, protože vláda s ní údajně nedostatečně jednala.

Nový předseda ČSSD nebude volen přímo, ale opět na sjezdu

Přímá volba předsedy strany se zatím odkládá. ČSSD si ho tak pravděpodobně opět zvolí na březnovém sjezdu. Paroubek dnes uvedl, že nemá žádné vážné protikandidáty a přímá volba proto není nutná. Příslušnou změnu stanov strany dnes podle Paroubka podpořilo širší vedení ČSSD, definitivně ji mají schválit delegáti únorové části stranického sjezdu. Paroubek poukázal i na finanční úsporu. Přímá volba by stranu přišla na tři až čtyři miliony korun.