V Boleticích skončil výcvik českých vojáků nasazených v kosovské misi KFOR

Boletice - Přes 400 vojáků absolvovalo ve výcvikovém prostoru Boletice poslední cvičení před odjezdem do kosovské mise KFOR. Na Balkáně je relativní klid, armáda proto neposílá do kosovské mise vojáky bojových jednotek, ale ženisty. Sněmovna ale zahraniční mise české armády pro příští rok dosud neschválila. Sociální demokracie je ale v případě Kosova na rozdíl od Afghánistánu bezvýhradně pro, komunisté mají výhrady. 14. kontingent KFOR české armády bude v Kosovu nasazený v první polovině příštího roku. Letecký přesun vojáků na Balkán začne 8. ledna.

V Kosovu bude příští rok největší počet vojaček v zahraniční misi v historii české armády. Z více než 500 českých vojáků bude 43 žen. Podle velitele 14. kontingentu KFOR Roberta Bieleného to ale nebyl žádný záměr: „Prostě jsem si vybral lidi podle toho, jaké mají schopnosti.“ V Armádě ČR (AČR) je v současné době asi 3000 žen, což je téměř 13 procent, a to musí být podle náčelníka Generálního štábu AČR Vlastimila Picka někde vidět.  

Psovodka 14. kontingentu KFOR Radka Košíková se například specializuje na vyhledávání výbušnin a zbraní. Příští rok půjde do zahraniční mise potřetí, předtím už jednou byla v Kosovu a v Iráku: „Irák je určitě nebezpečnější kvůli raketovým útokům. V Kosovu jsem nic špatného nezažila.“

ČSSD ale odmítá prodloužení zahraničních misí podpořit. Na misi v Kosovu má ale na rozdíl od Afghánistánu odlišný názor. „Kontingent v Kosovu je věc, kterou podporujeme. Tam přesně víme, jaká je jeho funkce,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Komunisté mají stejně jako u Afghánistánu výhrady. „S Kosovem jsme nikdy přílišné nadšení neprojevovali,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý.