Politici odletěli na návštěvu české mise v Afghánistánu

Praha - Skupina českých poslanců spolu s delegací z ministerstva obrany odletěla v noci z neděle na pondělí na návštěvu české vojenské mise v Afghánistánu. Informuje o tom deník Právo. Právě o rozšíření mise by se přitom mělo ve středu hlasovat na schůzi sněmovny. Do Afghánistánu odletěla desítka zákonodárců ze zahraničního a branného výboru dolní komory, a to ze stran napříč politickým spektrem. Cílem výpravy je návštěva českých vojáků a seznámení se s tím, jak se jim pracuje v neklidném regionu. Do Afghánistánu vyrazili třeba Jan Vidím nebo Tomáš Dub z ODS, Jan Hamáček a Karel Šplíchal ze sociální demokracie a za zelené Kateřina Jacques.

Především s navyšováním počtu vojáků v zahraničí nesouhlasí opozice a komunisté. Pokud sněmovna nedokáže mandát jednotek působících hlavně v Kosovu a Afghánistánu schválit, může vláda svým rozhodnutím prodloužit jejich pobyt o 60 dní, pak by se musely jednotky stáhnout. Vláda v říjnu odsouhlasila plán misí pro příští rok, který počítá s pokračováním mise KFOR v Kosovu, kde by působilo až 550 vojáků.

Druhým a pro českou armádu významným místem má zůstat Afghánistán, kde kabinet odsouhlasil navýšit personál v misi ISAF v provinčním rekonstrukčním týmu v provincii Lógar z nynějších 415 na 645 osob a sto příslušníků speciálních sil by v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda bojovalo s příslušníky hnutí Taliban. Obrana připouští i možnost, že by se počet vojáků v misi ISAF zvýšil jen na 480 lidí.

V roce 2009 by také čtyři české letouny Jas-39 Gripen měly po několik měsíců pomáhat s ochranou vzdušného prostoru tří pobaltských zemí, pět vojáků by cvičilo své místní kolegy v Iráku a několik mužů by působilo v misích například v Čadu či na Sinajském poloostrově. Připravena je i česká účast ve společné česko-slovenské bojové skupině v rámci Evropské unie ve druhé polovině příštího roku.