Obchodní inspekce našla nebezpečné vánoční řetězy

Plzeň - Česká obchodní inspekce objevila v Plzeňském a Karlovarském kraji vánoční řetězy, které mohou způsobit požár i úraz elektrickým proudem. Inspekce objevila výrobky při zesílených kontrolách adventního a vánočního zboží, které vyvrcholí o víkendu. Za nedostatky při prodeji stromků, pyrotechniky a adventního zboží uložila v uplynulých dnech už 22 pokut, další čtyři případy řeší ve správním řízení. Inspektoři si posvítili i na obchodníky ve Vyškově a Brně. Tam se zaměřili na vánoční svíčky a pyrotechniku.

„Prodej řetězů jsme okamžitě zakázali, po analýze nařídíme stažení z trhu,“ uvedla Marie Svachová z inspekce. Zajištěné řetězy mají několik vad, například nedostatečný průřez vnějších a vnitřních vodičů.

Podle inspektorů se v předvánočním období objevují podobné výrobky pravidelně, hlavně ve stánkových i kamenných prodejnách zahraničních obchodníků. Proto se nyní kontroloři zaměřili na adventní zboží jako věnce, dekorativní předměty, ale i vánoční předměty, stromky, ryby a pyrotechniku. „Kontroly provádí 40 inspektorů, a to v tržnicích i v běžné obchodní síti Plzeňského a Karlovarského kraje,“ dodala Svachová.

Nedostatky zjistili inspektoři při kontrolách vánočních stromků, a to ve dvou případech ze 14. Prodejci měřili stromky měřidlem bez úředního ověření. Navíc jich letos podstatně více nabízí stromky v přebalových sítích, takže zákazník až doma pozná, jak strom vypadá. „Zákazník má právo si nechat stromek vybalit. Také ho může druhý den odnést k reklamaci,“ upozornila zástupkyně inspekce.

Téměř polovina pyrotechniky je prodávána chybně

Vysoké procento nedostatků zaznamenali inspektoři u adventního zboží. Ze 35 kontrol měli výhrady v 11 případech. Chyběly hlavně informace pro spotřebitele například o tom, že svíce může způsobit požár.

Ještě podstatně hůře dopadly kontroly pyrotechniky. Z 22 kontrol byly zjištěny nedostatky u 13. Buď byly výrobky prodávány osobám mladším 18 let, nebo u nich chyběly návody. V následujících dnech se inspekce spolu s hasiči vydá na kontroly pyrotechniky v hypermarketech. Zaměří se na to, zda se v prodejnách nenachází její nadměrné množství, které by v případě problému mohlo způsobit výbuch.