Nebezpečná zatáčka v Drahonicích projde rekonstrukcí

Drahonice (Strakonicko) – Nebezpečná zatáčka v jihočeských Drahonicích se po čtyřech letech stížností místních zřejmě dočká rekonstrukce. Obcí prochází silnice I/22 spojující České Budějovice a Strakonice. Projíždějící auta dělají potíže především rodině Josefa Plašila, která žije v domě přímo u zatáčky. Do jejího obydlí tak často narážejí vozidla – většinou kamiony. Dopravní nehody se u Plašilů "doma" stávají zhruba jednou za měsíc, několikrát za rok jim havárie probourá zeď. Budovu proto už není možné ani řádně pojistit.

Ředitelství silnic a dálnic, které má na starost silnice I. třídy, přislíbilo řešení problému s drahonickou zatáčkou až letos. Práce na silnici navíc mají začít za dva roky. Auta přitom narážejí do domu Plašilových už léta a obyvatelé jihočeské obce žádají o úpravu zatáčky od roku 2004.

Podle Josefa Pešla z jihočeské pobočky Ředitelství silnic a dálnic by ovšem situaci v nebezpečné zatáčce měli zlepšit především projíždějící řidiči. „Tento problém není v silnici samotné, je v neukázněnosti řidičů,“ řekl Pešl.

Původně silničáři uvažovali o tom, že by od Plašilových dům koupili a strhli. Nedohodli se ale, a tak auta nadále narážejí do stavení v Drahonicích. Podle Josefa Plašila nabízelo ŘSD za budovu 350 tisíc korun. „Já jsem jim řekl, že za to si nekoupím ani kozí chlívek,“ vzpomíná Josef Plašil.

Váhavost Ředitelství silnic a dálnic již vyhnala z domova syna pana Plašila. Z rodinného sídla se vystěhoval a postavil si raději nový dům na bezpečnějším místě.