Kradli bankomaty, nyní je dopadla policie

Praha - Policistům se na Olomoucku a Liberecku podařilo zadržet pětici mužů, kteří jsou podezřelí z krádeží bankomatů v České republice. Šestému členovi je policie na stopě. Podle TV Nova činí škoda, kterou skupina způsobila, asi 10 milionů korun. Podrobnější informace k případu zveřejní zítra na tiskové konferenci policejní prezidium.

Podezřelé muže podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké zadržel speciální policejní tým nazvaný „Without Borders“. Ten vznikl v dubnu 2007 jako reakce na množící se trestné činy spojené s bankomaty. V rámci zvláštního týmu působí i skupina, která se zabývá krádežemi celých bankomatů. Ty pachatelé provádějí například pomocí lan, která uvážou na bankomat. S pomocí auta pak přístroj vytrhnou.

První krádež bankomatu uskutečnila šestice podezřelých v lednu roku 2007 v Olomouci. Autem prorazili vstupní dveře supermarketu, vjeli do chodby a zmizeli i s bankomatem, ve kterém byl zhruba milion korun. O několik dnů později krádež zopakovali v Mladé Boleslavi. V únoru loňského roku ukradli bankomat v Neratovicích a potom v Přerově. Neúspěchem skončila krádež v květnu loňského roku, kdy se pokusili odcizit bankomat v Praze-Letňanech.