Mělník odstraní radary na měření rychlosti aut

Mělník - Smlouvu o pronájmu tří stacionárních radarů rozváže město Mělník s firmou Czech Radar. Nejtěsnějším poměrem hlasů o tom rozhodli zastupitelé na svém posledním zasedání, informoval starosta Miroslav Neumann. Město přitom původně chtělo odstranit jen kontroverzní radar v ulici Na Malém Spořilově, který byl předmětem kritiky řidičů i médií.

Radary ze Spořilova a z ulic Kokořínská a Pražská by měly fungovat ještě půl roku po dobu výpovědní lhůty. Město bude hledat jiné řešení, jak zajistit bezpečnou dopravní situaci. „Může jít třeba o instalaci dalších značek, nebo o nákup mobilních měřičů pro městskou policii,“ řekl starosta. Jednotlivé návrhy se nyní budou posuzovat, důležité je prý zejména to, aby byly pro Mělník finančně výhodné.

Především z odstranění radaru Na Malém Spořilově mají řidiči radost. Samo vedení města připouští, že radar nebyl instalován kvůli bezpečnosti silničního provozu, ale kvůli pohodlí obyvatel okolních domů. Ti si stěžovali na to, že jim kvůli řidičům rychle jezdícím přes koleje železniční vlečky praskají domy. Zastánci radaru se obávají enormního nárůstu přestupků, na což prý bude doplácet statika okolních domů.

Starosta přitom zdůraznil, že radar snížil až o 70 procent počet rychle jedoucích řidičů. V červenci 2007 tam překročilo rychlost 14 172 řidičů, letos v říjnu to bylo jen 4125 lidí. Také radar v Kokořínské ulici plnil prý svou funkci dobře, počet rychle jedoucích aut tam klesl asi o 45 procent. Řidiči však neměli oba radary v oblibě, mnohokrát došlo k jejich poškození.