Po vstupu do Schengenu v Česku stouplo zneužívání pobytů

Praha - Po vstupu České republiky do schengenského prostoru volného pohybu stoupl počet lidí, kteří zneužívají možností legálního pobytu v Česku. Přistěhovalci vstupují do formálních manželství nebo se nechávají prohlásit otci narozených dětí. Podle ředitele cizinecké policie Vladislava Husáka také narůstají případy zneužívání českých víz ke vstupu do dalších zemí Schengenu.

Česká republika už podle Husáka není pro migranty tranzitní zemí, stává se zemí cílovou. Svůj pobyt v Česku se snaží nezákonně legalizovat stovky cizinců. Výrazně však stoupá také počet přistěhovalců s povoleným pobytem.

Cizinecká policie musela po zrušení hranic zcela změnit způsob své činnosti. Své kontroly přesunul z hraničních oblastí do vnitrozemí. Útvar se tak nyní zaměřuje především na kontrolu nelegálních přistěhovalců či pracovníků ve městech. Kontroluje zejména ubytovny, nádraží, herny a bary. Prověřuje, zda mají cizinci na českém území veškerá potřebná povolení a doklady.

V porovnání s rokem 2007 stoupl o téměř polovinu počet případů, kdy jsou vnitroschengenskými lety přepravováni cizinci nesplňující podmínky pro vstup a pobyt na území České republiky. Vnitřní lety nepodléhají kontrole, proto cizinecká policie odhaluje tyto případy velice složitě.

Prudce stoupá i počet cizinců s povoleným pobytem. K letošnímu listopadu žilo v Česku 440 000 cizinců, nejvíc Ukrajinců, Slováků a Vietnamců.