Za vraždu ročního chlapce padl trest 20 let vězení

Praha - Středočeský krajský soud dnes uložil Mariánu Majerčíkovi za vraždu ročního syna jeho družky výjimečný trest 20 let vězení. Potrestal i matku chlapce Moniku Gurskou, která dostala za ublížení na zdraví a týrání syna šestiletý trest. Slovák Majerčík, kterého soud uznal vinným i z trestných činů týrání a ublížení na zdraví, chlapce podle obžaloby zavraždil v Brandýse nad Labem den před koncem loňského roku. Společně s Gurskou předtím podle spisu hocha několik týdnů fyzicky týrali.

Podle rozhodnutí prvoinstančního senátu mají být Majerčík s Gurskou, která také pochází ze Slovenska, po odpykání trestu vyhoštěni z ČR. Rozsudek je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Obžaloba tvrdí, že Majerčík s Gurskou chlapci v prosinci 2007 způsobili krevní výrony na hlavě a v břiše, oboustranné zlomeniny žeber a zlomeninu levé stehenní kosti. Podle znalců dítě trpělo bolestmi minimálně po dobu čtyř týdnů, přesto mu prý jeho matka ani Majerčík nezajistili odbornou lékařskou péči.

Den před Silvestrem potom údajně Majerčík po odchodu Gurské do práce chlapce napadl v úmyslu ho zabít. Podle obžaloby jej bil do hlavy, hrudníku, břicha i zad a dítě následkům útoku zhruba po hodině podlehlo.

Výběr rozsudků, které české soudy vynesly v posledních letech za týrání dětí

  • 29. října 2003 - Za brutální týrání pětiměsíčního syna potvrdil soud jeho otci Pavlu Olšákovi (26) sedmiletý trest vězení. Muž v květnu 2002 zbil svého synka tak surově, že mu trvale poškodil mozek.
  • 6. ledna 2005 - Krajský soud v Hradci Králové potrestal Bedřicha Vávru (60) osmi lety vězení za to, že roky týral, pohlavně zneužíval a nejméně jednou znásilnil svou, v době rozsudku patnáctiletou, dceru Kateřinu. Za týrání a bití dívky byla odsouzena k tříletému trestu s podmíněným odkladem na čtyři
    roky její nevlastní matka.
  • 15. června 2006 - Na šest let poslal soud do vězení Arnošta Koňaka (23) z Čáslavi za týrání a pohlavní zneužívání dvouleté dcery své družky.
  • 4. dubna 2007 - Deset let vězení pro Moniku Kafkovou (26) z Chrástu u Plzně potvrdil pražský vrchní soud za to, že v roce 2006 utýrala k smrti dvouletou dceru. Holčička zemřela na následky těžkých zranění mozku.
  • 15. března 2007 - Za pokus o vraždu a týrání nevlastního třináctiletého syna si Jaromír Chromý (50) odpyká ve vězení deset let. Vrchní soud v Olomouci muži původní trest zvýšil o tři roky, také za pohlavní zneužívání nevlastní dcery.    
  • 20. března 2008 - Vrchní soud v Olomouci potvrdil Lucii Žigové z Ostravy jedenáctiletý trest za utýrání ročního syna Nikolase. Chlapec zemřel loni v červenci, žena jej kopla do břicha a způsobila mu závažná vnitřní poranění.
  • 28. března 2008 - Trest 4,5 roku vězení uložil plzeňský soud za brutální násilí na dvou tříměsíčních holčičkách jejich otci Ladislavu Kokymu (25).
  • 12. srpna 2008 - Manžele Dunkovy poslal Okresní soud v Teplicích do vězení za týrání svých dětí na 2,5 a 5 let. Policie našla děti zamčené v neosvětlené komoře s matrací mezi špínou a výkaly. Děti byly zanedbané, neuměly téměř mluvit, chyběly jim základní návyky.