Podle zahraničních sil bude nahrazení českých vojáků těžké

Praha - Svět je zaskočen rozhodnutím českého parlamentu neprodloužit českou účast v mezinárodních vojenských misích. Nejde přitom jen o Afghánistán, komplikace spojené s českou neúčastí pociťují i v dalších misích. Například velitel mírových sil KFOR v Kosovu Fin Kyösti Halonen veřejně prohlásil, že představa odchodu českých vojáků je pro něj znepokující.

Kosovská základna Šajkovac čítá skoro 400 českých vojáků. Podle finského generála tvoří Češi čtvrtinu tamních bojových sil a mají zodpovědnou práci. O možnosti, že by čeští vojáci po letech mohli z mise KFOR odejít, slyšel Halonen poprvé před pár dny.

ČSSD podle Zahradila porušila spojenecké závazky Česka
 
Podle europoslance za ODS Jana Zahradila porušila ČSSD po vedením Paroubka spojenecké závazky ČR, které minulé sociálnědemokratické vlády pod vedením například premiéra Špidly nebo Grosse zahájily: „Tyto vlády začaly s vysíláním vojenských zahraničních misí.“ Současná vláda dočasně vyřešila hrozící problémy alespoň rozhodnutím, že jednotky mohou pracovat v cizině do začátku března.

Jak prohlásil náčelník generálního štábu české armády Vlastimil Picek, celý únor bude muset být věnován stahování vojsk, pokud parlament své rozhodnutí nezmění. Podle Paroubka je v první řadě starostí vlády, aby s jeho stranou nalezla přijatelný kompromis.

Halonen: Nahrazení českého kontingentu by vázalo dostupné rezervy

Nahrazení českého kontingentu by podle Halonena vázalo všechny dostupné rezervy, jež jsou teď určené k rychlé reakci na možné nepokoje v prostoru, za které je uskupení Střed odpovědné.