Kardiologové varují před nadměrnou spotřebou alkoholu

Praha - V souvislosti se začínajícím obdobím společenských setkání během vánočních svátků a následnými oslavami konce roku lékaři tradičně varují před nadměrným popíjením alkoholu. Malé množství vína či jiného nápoje s menším až středním množstvím alkoholu tělu prospívá, nadměrná konzumace však kromě jater může poškozovat také srdce. Největším nebezpečím je podle kardiologů nárazové pití.

U některých jedinců může nárazové přijetí většího množství alkoholu velmi rychle vést k závažné komplikaci, kterou je nejčastěji cévní mozková příhoda. Podle kardiologa Miloše Táborského by si na alkohol měli dávat pozor hlavně lidé, kteří už srdce nemocné mají. „Vyjíždíme k srdečním onemocněním poměrně dost často, bývají to jak infarkty či angina pectoris, tak selhání rytmu,“ uvedl Táborský.

Pro kardiaka může bujarý večírek spojený s vydatnou konzumací alkoholu znamenat závažné komplikace. Může dojít k prohloubení srdečního selhání či ke zhoršení vysokého krevního tlaku. Menší množství je lidem se srdečními obtížemi naopak doporučováno. „Víno má v sobě celou řadu pozitivně působících látek, jsou to zejména antioxidanty,“ dodává Táborský. Optimální dávka vína se u žen pohybuje v rozmezí 2 až 3 decilitrů za den, u mužů pak o decilitr více. Nutnou podmínkou je však každý týden alespoň dvoudenní abstinence.