Senátor Kubera by se rád vrátil k okresům

Praha - Místo čtrnácti krajů zase okresy, kterých bylo osm desítek. Taková je úvaha ODS, která po říjnových volbách přišla o regionální nadvládu. Senátor a zároveň primátor Teplic Jaroslav Kubera to na serveru Novinky.cz zdůvodňuje hlavně bující byrokracií a tím, že stát kvůli nedostatku peněz přenáší na města i povinnosti, které se samosprávou nemají nic společného.

Nespokojenost se státní sférou se nyní objevila v ODS, která dosud měla kraje pevně v rukou a která vládne v mnoha bývalých okresních městech. Důvodem je to, že stát na tato města přenesl množství pravomocí, které se netýkají samosprávy, ale například státní sociální politiky.

Otevřít debatu, jestli model veřejné správy byl dobře nastaven a zda neuvažovat opět o zřízení okresních úřadů, žádá senátor Jaroslav Kubera, který má oporu i v předsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi.

„Stát nemá peníze a potřebuje spoustu věcí. A tak všechna ministerstva zneužívají bývalá okresní města a dělají z nich okresní úřady,“ řekl Kubera na dotaz Práva. Kubera navíc upozorňuje na stoupající byrokracii bez ohledu na to, jestli vládne levice či pravice. „Je otázka, jestli skutečně krajské úřady mají těch 35 až 40 zaměstnanců, jak tehdy tvrdila ČSSD. Podle mě mají desetkrát až dvanáctkrát více zaměstnanců a nabírají a nabírají další,“ dodal Kubera.