Lidé se mohou s koncem roku těšit na ohňostroje, ne však všude

Praha - Příchod roku 2009 přivítají 31. prosince nebo 1. ledna tradičním ohňostrojem především obyvatelé středních a menších měst. Radnice většiny krajských a jiných velkých měst ho z různých důvodů pořádat nebudou - buď kvůli úsporám, nebo třeba proto, že je připravují k jiným, pro ně důležitějším událostem. Z velkých měst pořádají ohňostroje především Praha a Brno.

Novoroční ohňostroje budou ve městech organizovat radnice, nebo soukromí organizátoři, jimž na to ale místy radnice přispěje ze svého rozpočtu. Jejich cena se bude pohybovat v řádu desítek až statisíců korun. V Brně, v Náchodě na Královéhradecku, v Turnově na Liberecku, v Domažlicích na západě Čech či ve středočeském Rakovníku ho přesunuli až na novoroční podvečer, aby byl bezpečnější, a tedy přístupnější pro rodiny s dětmi. Mnohde tak chtějí zabránit tomu, aby se na ohňostroj v závěru starého roku přišli podívat třeba opilci, kteří by neobratným zacházením se zábavní pyrotechnikou mohli někoho zranit.

Někde bude ohňostroj součástí oslav významných celostátních a místních událostí. V Novém Jičíně na severní Moravě a v jihočeském Táboře bude zároveň oslavou půlročního předsednictví Česka Evropské unii, jež začne 1. ledna. V Trutnově na Královéhradecku bude spojený se zahájením Roku trutnovského draka. V menších jihomoravských městech se bude spolu s ohňostrojem zdarma rozlévat svařené víno a podávat chlebíčky.

Show se zábavní pyrotechnikou nechystá ostravský magistrát, Kroměříž na Zlínsku nebo velká severočeská města včetně Liberce a Ústí nad Labem. Teplice si ho prý „schovají“ až na začátek lázeňské sezony, ve Znojmě se zase koná tradičně až při vinobraní. Také Karlovy Vary už letos mají svůj velký ohňostroj za sebou - v květnu byl mimo jiné součástí oslavách 650. výročí založení města.

Ani v Pardubicích či v Kladně letos pyrotechnika noční nebe neosvítí. Českobudějovická radnice zůstala věrná několikaleté zásadě, že město bude slavit ohňostrojem pouze vstup do jubilejních roků - lidé si na něj proto budou muset počkat až na prosinec příštího roku, kdy budou vítat rok 2010.

Ohňostroj
Zdroj: ČT24