Na severu Čech se policie chystá na piráty silnic

Ústí nad Labem - Dopravní policie v Ústeckém kraji se chce v příštím roce soustředit na odhalování takzvaných pirátů silnic, kteří například jezdí nepřiměřenou rychlostí. Velitel severočeské dopravní policie Jiří Ušák řekl, že policisté k jejich dopadení dostali novou techniku, další mají v průběhu roku slíbenou.

Podle Ušáka má severočeská policie nově k dispozici třeba silný vůz Volkswagen Passat, který může jet rychlostí až 250 kilometrů v hodině. Tvrdí, že díky němu jsou policisté schopni držet krok i s velmi rychlými vozy, na které běžná policejní auta nestačí. Automobil, který je vybavený i technikou na zaznamenávání přestupků, prý severočeští policisté budou pravidelně nasazovat na dálnici D8 a rychlostních komunikacích v regionu. Ušák dodal, že v průběhu roku navíc severočeská dopravní policie dostane několik nových rychlých motorek, které chce nasadit i do boje s neukázněnými motorkáři.

V příštím roce dopravní policisté chtějí změnit taktiku kontrol a dopravní akce budou naplánovány tak, aby se zaměřily na nějakou konkrétní komunikaci a na ní odhalily co největší počet přestupků. Ušák vysvětlil, že řidiči, který pojede třeba po silnici I/13 z Liberce do Chomutova, policisté třeba několikrát během cesty změří rychlost a mohou ho i opakovaně zastavit. K takovým kontrolám si policie chce vybírat hlavně rizikové komunikace.

Podle mluvčí severočeské policie Šárky Poláčkové do konce listopadu letošního roku na severočeských silnicích zahynulo 110 lidí, což je o šest více než ve stejném období loňského roku. Policie eviduje 16 764 nehod, což je pokles téměř o 2000 havárií. Ušák řekl, že i přes růst počtu mrtvých patří severočeský region dlouhodobě k nejbezpečnějším v Česku. Vysvětlil, že za nárůst obětí může především velká dopravní nehoda z února letošního roku u Panenského Týnce na Lounsku, při které zahynulo osm lidí.