Umělý sníh z Tour de Ski poslouží i veřejnosti

Praha - Pražské Výstaviště dnes hostilo další klání světového poháru Tour de Ski, kde se utkala světová špička běžeckého lyžování. Přestože sníh nenapadl, díky umělému zasněžování je ho k uskutečnění závodu dostatek. Po skončení soutěže dostanou možnost využít umělé vločky také běžkaři z řad veřejnosti. V úterý je na programu série závodů pro mládež i dospělé milovníky běžeckého lyžování.

Umělé zasněžování probíhalo na pražském Výstavišti od 25. prosince a končilo těsně před závody. Organizátoři použili metodu, díky níž není trvanlivost sněhu závislá na mrznutí. Mráz ale nakonec přeci jen přišel a s ním také dodatečné využití dvou sněžných děl. 600 metrů dlouhou trať přikrylo zhruba 1500 kubických metrů umělého sněhu. Celkové náklady odhaduje ředitel závodu Luděk Sáska v řádech milionů korun. „Celkovou částku budeme znát po závodech,“ dodal.

140 světových závodníků tedy mohlo vyrazit na trať se standardními parametry. Po sedmi startech kategorií světové soutěže dostanou možnost proběhnout si trať také laici. Během zítřka si mohou milovníci bílé stopy zalyžovat okolo Průmyslového paláce. Na dopoledne je zde připravena soutěž pro děti a mládež s názvem Hledá se nová Kateřina Neumannová, od 13:00 proběhne závod pro dospělé o hlavní cenu - horská kola. Po večerním úklidu, který potrvá až do středy, se sníh přesune do pražské Stromovky, kde organizátoři znovu připraví stopu pro běžkaře.