Silvestrovské oslavy tradičně plnily záchytné stanice

Praha - Oslavy příchodu nového roku letos probíhaly podle záchranářů a policistů relativně klidně. I přesto byly již dvě hodiny před půlnocí přeplněné záchytné stanice v Praze, což však nepatří mezi neobvyklé silvestrovské jevy. Tradiční akce probíhaly na Václavském a Staroměstském náměstí. Na pražské Letné začalo kyvadlo odměřovat půlrok českého předsednictví EU. Také v dalších krajích panoval relativní klid. V Brně však po pádu z výšky zemřel sedmatřicetiletý muž.

„Podle počtu zraněných se zdá, že letošní rok je relativně stejně klidný jako loňský,“ komentuje situaci v centru Prahy záchranář Michal Petrus. Stav v pražských nemocnicích se také nevymykal normálu. Záchytné stanice hlásily plno již kolem desáté hodiny večerní.

Členové Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy vyjeli během 11 hodin ke 190 požárům. Podle vyšetřovatele a vedoucího výjezdové směny Josefa Hyršla měla většinu požárů na svědomí takzvaná zábavní pyrotechnika, obešly se však prý bez zranění. „Vesměs hořely plastové kontejnery, umělohmotné parapety oken, jejich rámy a květináče,“ uvedl Hyršl. Policisté také zasahovali o dorbných krádeží a pouličních potyček.

Minutu před půlnocí se rozzářil stroj času nad Vltavou. Kyvadlo na místě někdejšího Stalinova pomníku teď bude měřit dny, hodiny a minuty do konce českého předsednictví EU. V šest hodin večer se přímo od Metronomu ještě rozzáří ohňostroj, který připomene efekty ze zemí čtyř kontinentů.

V Brně muž nepřežil pád z výšky

Silvestrovské oslavy na jihu Moravy letos poznamenala tragédie. Po pádu z výšky je v Brně nepřežil sedmatřicetiletý muž. Policie případ vyšetřuje, zjišťuje, zda šlo o nehodu, nebo například sebevraždu. Záchranáři ošetřili za noc ošetřili více než šedesát Brňanů.

Krátce po půlnoci museli v Ostravě - Mariánských horách evakuovat z domu čtyři obyvatele poté, když někdo vhodil do chodby dýmovnici. Nikdo nebyl naštěstí zraněn, dům později hasiči odvětrávali.

Jednu oběť má také silvestrovská noc v Libereckém kraji. Při dopravní nehodě u Roztok u Jilemnice na Semilsku zahynul jednadvacetiletý muž. Ve velké rychlosti nezvládl řízení a se svou fabií narazil do stromu.