O víkendu přijde sněhová nadílka

Praha - Během víkendu by se Češi konečně měli dočkat sněhu, a to nejen na horách, ale i ve středních a nižších polohách. Podle hydrometeorologů už bude v pondělí ležet na celém území souvislá sněhová pokrývka o výšce jeden až deset centimetrů, na horách na severu republiky připadne místy až 20 centimetrů sněhu. Díky větru se místy mohou v neděli a v pondělí tvořit sněhové jazyky, na horách vzniknou i závěje.

V sobotu se teploty budou pohybovat kolem -4 °C, bude jasno či polojasno a vítr spíše mírný. V neděli bude naopak hodně oblačnosti, převládat bude zataženo s občasným sněžením a k večeru intenzivnějším. Ráno bude velmi mrazivé, během dne teploty lehce stoupnou. V pondělí se bude oblačnost postupně zmenšovat, občasné bude i sněžení.

Mrazivé počasí, které začalo o vánočních svátcích, pravděpodobně vyvrcholí v polovině příštího týdne. Teploty místy klesnou až k -15 °C, přičemž nejtužší mrazy přijdou ve středu. Od čtvrtka opět meteorologové předpovídají sněžení.

Předpověď počasí na následující týden (zdroj: ČT24)

Příští týden bude patrně v prvním měsíci nového roku nejchladnější. V průběhu ledna by se mělo oteplovat, na jeho konci budou denní teploty dosahovat zřejmě až pěti stupňů nad nulou.