Dryml odmítá rezignovat, na krajský úřad přišel s pistolí

Hradec Králové - Senátor ČSSD Vladimír Dryml odmítá rezignovat na funkci prvního vicehejtmana Královéhradeckého kraje. Nepřímo ho k tomu včera vyzval předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek. Dryml měl podle deníku Mladá fronta Dnes shánět kompromitující materiály na stranickou kolegyni Hanu Orgoníkovou. "Neodstoupím, protože jsem přišel na kraj dělat pořádek a budu ho dělat i proti poslankyni Orgoníkové. Mám podezření, že za pokusem zdiskreditovat mou osobu stojí právě ona," dodal Dryml. Na reportéry deníky už podal trestní oznámení.

Hana Orgoníková dnes nezvedala telefon, prostřednictvím tiskového mluvčího kraje pouze poslala starší tiskovou zprávu, že se nebude vyjadřovat a počká, jak se k tomu postaví vedení ČSSD.

Vicehejtman už dříve uvedl, že byla celá akce politická provokace. Někdo prý usiluje o to, aby už na kraji nepůsobil; prý kvůli tomu, že začal odhalovat nešvary v hospodaření kraje. Dryml také přiznal, že dostal anonymní dopis, kde mu někdo vyhrožuje smrtí. Na policii se ale neobrátil: „Dokážu se ubránit sám,“ tvrdí Dryml. A jako důkaz ukázal redaktorovi ČT pistoli, se kterou přišel na krajský úřad. K té vlastní zbrojní průkaz.

Reportáž Markéty Hýlové a Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Aférů v královéhradecké ČSSD se teď snaží uklidnit i stranický ombudsman Valtr Komárek, který se bude snažit minimalizovat škody, které strana utrpěla v očích voličů: „Lze očekávat, že se pan Komárek s oběma aktéry sejde, vyslechne si je a budou s panem předsedou hledat řešení celé situace,“ dodává tiskový mluvčí ČSSD Ondřej Macura.

Dryml si prý chtěl jen ověřit informace

Celou aféru odstartovalo odhalení deníku Mladá fronta Dnes, podle kterého se Vladimír Dryml pokusil kompromitovat svoji stranickou kolegyni, poslankyni Hanu Orgoníkovou. Potvrdil to redaktor deníku, který se vydával za bývalého policistu.  

V první polovině prosince se s ním senátor setkal v centru Prahy. „Na začátku přímo pan Dryml a jeho lidé kontaktovali skutečnou detektivní agenturu s tímto požadavkem, a ta místo toho, aby jim vyhověla, to řekla nám a my jsme se ozvali,“ příblížil celý případ šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský. Dryml naopak říká, že on byl osloven a za vším vidí kampaň, která ho měla politicky diskreditovat. „Jen jsem chtěl vědět, kdo za tím vším stojí, kdo chce vrazit klín mezi mě a přítelkyni Orgoníkovou a pošpinit i ČSSD,“ vyjádřil se Dryml.

Senátor chce celou věc nechat prošetřit policií, proto na reportéry MF Dnes podal trestní oznámení. „Ta věc je tak jasná, že se dá těžko hledat prostor, aby byl někdo trestně stíhán, rozhodně ne nikdo z novinářů,“ myslí si Robert Čásenský.

Dryml vede s Orgoníkovou, která předsedá královéhradecké ČSSD, otevřený spor o to, zda kraj odkoupí zadluženou soukromou nemocnici ve Vrchlabí, jíž je Dryml ředitelem. Orgoníková se zbytkem ČSSD se postavila proti tomu, Dryml naopak odkoupení nemocnice za stovky milionů korun silně prosazuje. Navíc po vyhraných krajských volbách tvrdil, že by Orgoníková kraj neměla vést, a vyčítal jí, že prosazovala uzavření krajské koalice ČSSD s lidovci a SNK ED.