Schwarzenberg: Chování ČSSD je pro mne největším zklamáním

Praha - Pro ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je chování ČSSD největším zklamáním v politice, protože očekával, že se v rozhodujících chvílích zachová státotvorně. Na mysli má zejména schvalování vojenských misí v Afghánistánu. Ministr však stále doufá, že opozice alespoň uzavře s kabinetem dohodu o neútočení v době českého předsednictví Radě EU a státotvorně se zachová. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny (LN).

Schwarzenberg v LN uvedl, že neví, jak komentovat situaci, kdy levice v prosinci ve sněmovně nepodpořila vládní plán misí českých vojáků v cizině. Kabinet sice využil práva prodloužit o dva měsíce mandát účastníků loňských misí, pokud však sněmovna nový návrh ministerstva obrany neschválí, budou se muset už na přelomu ledna a února vojáci začít stahovat. „Někomu jsme slíbili pomoc a těžko říct, co s tou situací teď budeme dělat,“ konstatoval ministr.

Opoziční ČSSD se nechala slyšet, že bude chtít hlasy pro mise vyměnit za změny u zdravotnických poplatků. Premiér Mirek Topolánek v této souvislosti mluví o „kupčení a handlování se životy lidí“, které odmítá. Ministerstvo obrany poté, co původní plán misí neprošel, vypracovalo nový, v pondělí o něm bude jednat vláda. Oproti původním plánům snižuje počet českých vojáků v Afghánistánu a ruší českou účast v Iráku.

ČSSD je nestátotvorná - na rozdíl od zahraničních sociálnědemokratických stran

Šéf české diplomacie řekl, že po zkušenostech se sociálnědemokratickými stranami v Rakousku a Německu dospěl k názoru, že sociální demokracie je státotvorná strana, která v rozhodujících okamžicích myslí na svůj stát. „Ale zdá se, že u nás toto neplatí,“ prohlásil.

Na otázku, jestli je ještě šance, že by se vládě podařilo uzavřít s ČSSD smlouvu o neútočení v době českého předsednictví EU, odpověděl, že v to „pořád doufá“. Ani zde se ale dohoda v dohledné době nerýsuje. Sociální demokraté za půlroční klid zbraní žádají například předčasné volby na podzim letošního roku, což vládní koalice odmítá.