Schwarzenberg urovnává zmatky kolem českého vyjádření k situaci v Gaze

Praha - Ani právo státu na svou obranu nedovoluje akce, kterými trpí civilisté, uvedl dnes za české předsednictví Evropské unii v reakci na operaci izraelských pozemních sil v palestinském pásmu Gazy ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. V prohlášení vyzval k příměří a umožnění přístupu humanitární pomoci k lidem v Gaze. Předtím, než ministerstvo zahraničí zveřejnilo zmiňované komuniké, mluvčí premiéra Mirka Topolánka pro české předsednictví EU Jiří Potužník řekl, že Praha vnímá izraelskou operaci v kontextu posledních dní jako defenzivní, nikoli ofenzivní politiku. To vyvolalo v Palestině ostrou reakci.

Blízký spolupracovník prezidenta palestinské autonomie Mahmúda Abbáse Saíb Irikát v sobotu v saúdskoarabské televizi Al-Arabíja reakci českého předsednictví EU na pozemní operaci izraelských sil v pásmu Gazy odsoudil.

„Tato pozice (českého předsednictví Evropské unii) si zaslouží odsouzení,“ prohlásil Saíb Irikát ve zřejmé reakci na vyjádření mluvčího premiéra Mirka Topolánka Jiřího Potužníka, že v kontextu posledních dnů Praha izraelský pozemní útok na pásmo Gazy bere jako defenzivní, nikoli ofenzivní politiku. „Je to ošklivá agrese proti našim lidem. Mezinárodní společenství (jí) nesmí mlčky přihlížet,“ uvedl Irikát k izraelské pozemní akci.

Karel Schwarzenberg:

„Jediné platné prohlášení je to, co vydalo ministerstvo zahraničí.“

Potužník ale v sobotu řekl, že došlo k nedorozumění. To dnes v Otázkách Václava Moravce potvrdil i Karel Schwarzenberg. „Jediné platné prohlášení českého předsednictví je to, co vydalo ministerstvo zahraničí,“ uvedl šéf české diplomacie. Prohlášení Potužníka označil za nedorozumění a dodal, že Česká republika nemá důvod k omluvě. „On vysvětlil, že to bylo jeho osobní pochybení. Vzal to na sebe, což je správné,“ uzavřel celou věc Schwarzenberg.

V oficiálním prohlášení Schwarzenberg uvedl, že pozemní operace není překvapivá, protože již delší dobu existovaly náznaky, že Izrael tento krok zvažuje. „Ani nepopiratelné právo státu na svou obranu však nedovoluje akce, kterými především trpí civilní obyvatelstvo,“ zdůraznil ministr.

Hamas označil výrok Prahy za podjatý

Jako „podjatý a zajišťující pokračování zločinů páchaných okupanty v Gaze“ ale odsoudilo postoj Prahy k zahájené pozemní ofenzivě Izraele v pásmu Gazy radikální hnutí Hamas, které v Gaze vládne. Z prohlášení mluvčího Hamasu Fauzího Barhúma citovala agentura AFP.

Ministr vnitra Ivan Langer s ohledem na vyjádření Hamasu prohlásil, že v tuto chvíli nemá žádné informace, které by naznačovaly cokoliv o zvýšeném bezpečnostním riziku pro české občany. Přesto je BIS v permanenci.

Velká Británie: S Prahou nesouhlasíme 

Nejmenovaný zdroj z britské vlády, kterého citovala agentura Reuters, ke stanovisku Prahy řekl: „Není to pozice britské vlády.“ Šéf britské diplomacie David Miliband vyzval obě strany konfliktu, Izrael i Hamas, aby zastavily ozbrojené akce. „Vývoj událostí ukazuje potřebu okamžitého příměří, po němž jsme volali. Eskalace konfliktu způsobí strach a zděšení,“ uvedl Miliband v prohlášení.

Agentura Reuters v dané souvislosti poukázala na nejednotnost uvnitř Evropské unie ohledně izraelské operace, což by podle ní mohlo poskytnout Izraeli větší časový prostor.

Vydáno pod