Na silnicích pozor na nový sníh a sněhové jazyky

Praha - Silnice na většině míst Středočeského kraje jsou kvůli sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností. Opatrní by měli být řidiči i na rychlostní silnici R10 na Mladoboleslavsku a také na dálnici D1, kde je dohlednost snížená i vlivem srážek. Na silnicích v Krkonoších dnes tvoří silný vítr sněhové jazyky. Na většině silnic v hradeckém kraji leží zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách a na chemicky neudržovaných cestách leží ujetý sníh. Na sněhové jazyky upozorňují silničáři řidiče, kteří se vydají na sever Olomouckého kraje. Vítr je tvoří na silnicích Javorník - Bílá Voda a Javorník - Horní Heřmanice, uvedl jesenický dispečer správy silnic.

Středočeské silnice jsou kvůli sněhu sjízdné s opatrností

Situaci na silnicích v kraji zkomplikovalo především noční a ranní sněžení a nízké teploty. Přesto by silnice na většině míst neměly být namrzlé,
řidičům však může jízdu znepříjemnit padající sníh. To platí zejména právě
pro dálnici D1 a rychlostní silnici R10. Teploty v kraji se pohybují od minus šesti do nuly stupňů Celsia.

Na severu Olomouckého kraje se tvoří sněhové jazyky

Vozovky jsou v celém kraji sjízdné, od vyšších poloh ale se zvýšenou opatrností. „Mrazy polevily a teplota stoupla, začala účinkovat sůl,“ vysvětlil jesenický dispečer. Podle něj je na některých úsecích sněhová kaše, jinde jsou komunikace s ujetou vrstvou sněhu kryté inertním posypem. Obdobná situace je i na Šumpersku, kde nad ránem slabě sněžilo. „Byl to jen poprašek, situaci máme pod kontrolou,“ prohlásil šumperský dispečer.

Na západě Čech sněžilo, sníh na silnicích zůstává

Na západě Čech zůstává po ranním sněžení na promrzlých silnicích sníh, a může tak komplikovat dopravu. Zejména ve vyšších polohách a v otevřené krajině vznikají na silnicích sněhové jazyky, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. V Karlovarském kraji začalo sněžit časně ráno. Přestože sněžení nebylo intenzivní, sníh spolu se silným větrem zhoršuje sjízdnost silnic. Silničáři proto doporučují zvýšenou opatrnost.

Podobně i Plzeňský kraj zasáhly dnes ráno sněhové přeháňky. Na Klatovsku, Tachovsku nebo Sušicku by si tak řidiči měli dávat pozor. Sjízdná se zvýšenou opatrností je dálnice D5. Po chemickém ošetření ale na ní zůstávají zbytky rozbředlého sněhu. Ve vyšších polohách, například v okolí Železné Rudy, na silnicích zůstává vrstva ujetého sněhu.

Hradecká dálnice je sjízdná se zvýšenou opatrností

Dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové je po chemickém ošetření mokrá a sjízdná se zvýšenou opatrností. V okolí Pomezních Bud v Krkonoších leží nová sněhová vrstva do pěti centimetrů krytá posypem. V Orlických horách na silnicích leží vrstva ujetého sněhu.

Mrazy v kraji proti sobotě polevily. Zatímco v sobotu ráno bylo například na Rychnovsku a Náchodsku až minus 18 stupňů Celsia, dnes ráno se teploty pohybovaly od minus pěti do minus devíti stupňů. Přes den by se teploty měly pohybovat od minus pěti do minus dvou stupňů.