Dopravu komplikuje sníh a náledí

Jihlava/Pardubice/Plzeň - Sníh a mrazy opět komplikují dopravu ve všech krajích, cestáři byli většinou v pohotovosti celou noc. Na silnicích první třídy na Vysočině leží zbytky rozbředlého sněhu. Na vozovkách druhé a třetí třídy je ujetá vrstva sněhu krytá posypem. V noci na dnešek napadlo na Žďársku a Havlíčkobrodsku deset centimetrů sněhu. V celém Pardubickém kraji dnes čeká na řidiče na silnicích sníh. Místy by se motoristé měli mít na pozoru i před náledím. Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují dnes silničáři řidičům v Plzeňském kraji. Na silnicích se mohou setkat s rozbředlým sněhem, ujetou sněhovou vrstvou, sněhovými jazyky, místy hrozí také náledí. Jihočeští silničáři varují řidiče hlavně před namrzlými silnicemi.

Na dálnici D1 a D2 došlo k několika nehodám

Dálnice D1 je podle informací Národního dopravního informačního centra sjízdná bez omezení, její povrch na Vysočině je po chemickém ošetření mokrý. Na D1 se stala ráno dopravní nehoda na 107. kilometru ve směru na Prahu. Na dálnici D2 havaroval kamion u Podivína.

Vstup Ley Surovcové z Moravského krasu (zdroj: ČT24)

V Brně silničáři nasadili dvacet údržbových vozů a použili 160 tun posypového materiálu.

Nejnižší teplotu naměřili meteorologové nad ránem ve Žďárských vrších, a to minus 12 stupňů Celsia. Podle předpovědi meteorologů má být dnes na Vysočině polojasno s teplotami kolem minus sedmi stupňů Celsia.

Silnice na severu Moravy pokrývá sněhová kaše, místy i ledovka

Všechny silnice v Moravskoslezském kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. V noci na dnešek v kraji napadly dva až tři centimetry sněhu, na cestách leží zbytky sněhové kaše. Zbytky rozbředlého sněhu leží i na dálnici D47. Na Bruntálsku se podle informací silničářů místy tvoří sněhové jazyky, někde může být ledovka.

V Olomouckém kraji jsou silnice sjízdné se zvýšenou opatrností

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují dnes motoristům silničáři z Olomouckého kraje. Na silnicích v regionu místy leží sněhová kaše či ujetý sníh krytý posypem. Na severu kraje sněhová kaše na vozovkách namrzá.

V Pardubickém kraji pokrývá silnice sníh, místy náledí

Na státních silnicích je po chemickém posypu rozbředlý sníh, menší komunikace pokrývá slabá ujetá vrstva. Řidiči by měli být opatrní zvláště
na Orlickoústecku. V okolí Moravské Třebové a Hlinska se tvoří náledí, v
okolí Skutče se místy vyskytují ve vyšších polohách sněhové jazyky. V celém regionu se teploty pohybují hluboko pod bodem mrazu.

Na silnicích Plzeňského kraje může být sníh, náledí i jazyky

Sněhové jazyky se mohou místy tvořit na Rokycansku. Na silnicích druhé a třetí třídy zde leží rozbředlý sníh po chemickém ošetření. Rozbředlý sníh je na vozovkách prvních tříd i na severním Plzeňsku, na silnicích nižších tříd je místy ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Při dalším poklesu teplot zde hrozí náledí. Na většině silnic ve zbývající části regionu je po chemickém ošetření rozbředlá vrstva sněhu. Na Šumavě je na silnicích nižších tříd a na silnici první třídy mezi Javornou a Gerlovou Hutí ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

V Krkonoších a O. horách jsou sněhové jazyky, uhodily silné mrazy

Na silnicích v Krkonoších a Orlických horách se místy tvoří sněhové jazyky. Řidiči by měli být opatrní i při jízdě na hlavních tazích, na kterých po pondělním sněžení stále leží zbytky rozsoleného sněhu, informovali dnes silničáři v hradeckém kraji. V kraji v noci na dnešek uhodily silné mrazy, například na Jičínsku bylo ráno až minus 21 stupňů Celsia.

Teploty v Libereckém kraji klesly až k 20 stupňům pod nulou

Hlavní tahy jsou většinou holé, místy ale mohou ležet zbytky sněhu. Silnice mohou namrzat, protože při tak nízkých teplotách ztrácí sůl svou účinnost. Silničáři proto doporučují i na holých vozovkách jezdit se zvýšenou opatrností.

V Praze pracovali silničáři celou noc, na silnicích bylo 124 sypačů

Hlavní tahy jsou sice mokré, ale bez problémů sjízdné a situace se podle Tomáše Mrázka z Technické správy komunikací od pondělí výrazně zlepšila. Na některých vedlejších silnicích může ležet vrstva uježděného sněhu.

Silné mrazy podle meteorologů ještě vydrží 

Nízké teploty podle předpovědi meteorologů ještě vydrží, silné mrazy by měly uhodit v pátek, kdy bude od minus 13 do minus 17 stupňů Celsia, v údolích by měla teplota klesnout až k minus 27 stupňům. Řidiči by měli
jezdit velmi opatrně a měli by omezit jízdu v noci, kdy mohou vozovky
namrzat. Sůl při silných mrazech ztrácí účinnost. Na otevřených místech, především v horských a podhorských oblastech, se tvoří sněhové jazyky.