Předsedové krajských ČSSD žádají Drymlovu rezignaci

Praha - Předsedové 13 krajských organizací ČSSD vyzývají senátora Vladimíra Drymla, který údajně zjišťoval kompromitující informace na poslankyni a předsedkyni ČSSD Královéhradeckého kraje Hanu Orgoníkovou, aby rezignoval na funkci náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje. Pokud to neudělá, pak by měla ČSSD zvážit ukončení jeho členství ve straně.

Dryml již předtím České televizi řekl, že ani po výzvě krajských předsedů ze svých funkcí ve vedení Královéhradeckého kraje neodstoupí. „Nic jsem neudělal. Ať mi ti předsedové laskavě řeknou, co jsem provedl protizákonného. Je to návrat do totality, ČSSD by se měla změnit,“ uvedl.

Podle krajských lídrů si však žádný z politiků ČSSD nemůže dovolit hazardovat s důvěrou voličů, kterou sociální demokracie dostala v krajských volbách. Svou výzvu považují za podporu dosavadního postupu předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, Hany Orgoníkové i hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France při řešení celé kauzy.

Drymlovo setrvání ve funkci již dříve podpořil Krajský výkonný výbor ČSSD, čímž se postavil proti návrhu hejtmana France. Drymlův případ řeší také vnitrostranický ombudsman Valtr Komárek a zítra by se jím měl zabývat i senátorský klub ČSSD.

Na prvním místě je omluva 

Dryml by se podle nich měl také za své jednání omluvit. Připustili sice, že se senátor mohl stát předmětem mediální provokace. „To však není omluvou pro jeho chování a následné mediální vystupování, které poškozuje dobré jméno ČSSD a její důvěryhodnost,“ uvedli.

K omluvě ČSSD a Orgoníkové už minulý týden Drymla vyzval Paroubek, senátor to odmítl. Franc vyzval Drymla k rezignaci na všechny funkce v kraji. Senátor již dříve ČTK řekl, že se ničeho nezákonného nedopustil a že celou kauzu považuje za provokaci. Srovnávání s bývalým poslancem ODS Janem Moravou, který sněmovnu dobrovolně opustil také kvůli skandálu se sháněním informací na své kolegy, Dryml odmítá a na senátorské křeslo rezignovat nehodlá. Uvedl, že na novináře, kteří o jeho jednání informovali, podá trestní oznámení.

„Jestli se pan Dryml  nepokusí během zítřka tu situaci nějak vysvětlit, což zatím nevysvětlil, nezbývá, než že bude muset odstoupit, nebo bude odvolán z funkce zástupce hejtmana. Měl by také opustit senátorskou pozici“ uvedl místopředseda ČSSD Milan Urban. Pokud Dryml nevyhoví, ČSSD si s tím podle něho poradí.