Evropská komise jedná v Praze, zaměří se na plyn a Gazu

Praha - Praha dnes hostí první velkou akci českého předsednictví EU. Do české metropole přijelo všech 27 eurokomisařů v čele s Josém Manuelem Barrosem, kteří zde budou jednat s jednotlivými českými ministry. Sedmadvacítka komisařů bude v české metropoli jednat zejména o situaci v Gaze a dodávkách ruského plynu. Předseda komise Barroso bude samostatně jednat s premiérem Mirkem Topolánkem a na závěr i s prezidentem Václavem Klausem.

Kromě oficiálních priorit českého předsednictví bude hlavním tématem jednání spor mezi ruským energetickým gigantem Gazprom a Ukrajinou o omezené dodávky plynu, které se už v několika státech Evropy včetně ČR projevily naplno. Státníci budou nepochybně jednat i o válečném konfliktu v Gaze, který navzdory diplomatickým misím nespěje k příměří.

Komisaři zahájí program se členy naší vlády na obědě v Museu Kampa a poté se přesunou do Lichtenštejnského paláce, kde budou ve skupinkách jednat o jednotlivých tématech. Večer pak komisaři stráví v Národním divadle, kde proběhne slavnostní zahájení kulturního programu českého předsednictví - vystoupí bratři Formanové a zazní zde díla slavných českých hudebních skladatelů. Prezident Václav Klaus už ale oznámil, že se na galavečeru neobjeví. Místo něj ale pozvání přijal bývalý prezident Václav Havel.

Po komponovaném večeru v Národním divadle členové komise odjíždí.

Členy Evropské komise možná při jejich návštěvě v Praze uvítá neohlášená demonstrace. Mluvčí pražské policie Eva Miklíková potvrdila, že policisté mají signály o tom, že se podobná akce chystá. Spekuluje se o anarchistech. V pohotovosti proto budou dvě stovky policistů, zejména kriminalisté a dopravní policie.

Některá omezení v rámci českého předsednictví se budou týkat také Kongresového centra, kde se bude odehrávat řada jednání. V místě je proto potřeba počítat s omezením parkování, kontrolami vozidel a možná i s částečným omezením výstupu ze stanice metra Vyšehrad.