Greenpeace na chvíli vyvěsilo vlajku EU na Pražský hrad, zasáhla policie

Praha - Aktivisté Greenpeace se dnes odpoledne pokusili vyvěsit vlajku Evropské unie na Pražském hradě. Jednomu z nich se povedlo vlajku na stožár u Matyášovy brány na chvíli umístit. Muže pak ze stožáru sundali hasiči a policisté vlajku zabavili a aktivistu předvedli k výslechu. Greenpeace už dnes v noci promítalo na Hrad i Karlův most vlajku EU a české i anglické slogany. Chtěli tak politikům připomenout odpovědnost za reprezentaci EU při jednáních o ochraně životního prostředí a klimatu.

Vlajka EU na Hradě není, prezident Václav Klaus její vyvěšení odmítá. Klaus patří také k nejhlasitějším kritikům Lisabonské smlouvy a směřování Evropské unie. Vlajka EU podle Klause na Pražský hrad nepatří, protože Hrad je symbolem české státnosti, českého státu, ne Evropské unie. Některá zahraniční média v souvislosti s postojem české hlavy státu k EU uvedla, že svými vyjádřeními a postoji poškodil české předsednictví, a to ještě před jeho začátkem.

Greenpeace chce podle svého vyjádření těmito aktivitami reagovat na některé výroky „euroskeptických a klimaskeptických politiků“ a připomíná například výroky prezidenta Klause, který je znám nejen v Česku, ale i ve světě pochybnostmi o hlavním podílu lidské činnosti na globálním oteplování a následných klimatických změnách.