Tři dopravní terminály se začnou stavět v Karlovarském kraji

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji má letos začít stavba tří dopravních terminálů. V Sokolově, Chebu a Mariánských Lázních vzniknou stavby, které spojí autobusová a železniční nádraží a zlepší služby pro cestující. Kraj by měl celkově do terminálů s pomocí dotací z Evropské unie investovat až 290 milionů korun.

Plán navazuje na stávající projekt Českých drah Živá nádraží - Living stations, který předpokládá komplexní revitalizaci přibližně 60 nádražních objektů v zemi, mimo jiných i v Karlových Varech a Mariánských Lázních.

Nejdále v přípravách je zatím terminál v Sokolově, který má zpracovanou projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení. „Předpokládané náklady na provedení stavby jsou 100 milionů korun včetně DPH. “V nejbližších dnech musí být podána žádost o dotaci, nejzazší termín je do 22. ledna," doplnila mluvčí krajského úřadu Andrea Bocková.

Stavba v Sokolově se bude skládat z vlastního autobusového nádraží, parkoviště pro 98 osobních vozidel, úpravy příjezdové a odjezdové komunikace a zeleně.

Druhý z partnerů projektu, město Mariánské Lázně, podalo žádost o stavební povolení, o dotaci bude žádat v další výzvě, tedy asi ve druhé polovině roku. Předpokládané náklady na stavbu jsou 90 milionů korun. V lázeňském městě vznikne také nové autobusového nádraží, upraví se nádražní náměstí, zrekonstruují komunikace a zeleň.

Třetím městem, kde se bude terminál stavět, je Cheb. Terminál už má územní rozhodnutí. „Předpokládané náklady na stavbu jsou 100 milionů korun. O dotaci bude žádat v další výzvě, stejně jako Mariánské Lázně,“ uvedla Bocková.

Podle mluvčí chebské radnice Martiny Kuželové bude charakteristickým znakem centrální vícefunkční budova ve tvaru šestiúhelníku. Budova bude umístěna ve středu budoucího dopravního terminálu a její součástí bude kromě dispečinku a zázemí pro zaměstnance také infocentrum pro cestující.

Původně se o terminálu uvažovalo i v Chodově na Sokolovsku. Tam jsou ale autobusové a vlakové nádraží na jiných místech, což nesplňovalo podmínky projektu terminálů, které mají za cíl sloučit autobusovou, vlakovou a městskou dopravu na jedno místo.