Evropská komise v Praze, Barroso žádá okamžité dodávky plynu

Praha - Předseda Evropské komise José Barroso soudí, že dodávky plynu do Evropy musejí začít okamžitě, jinak Rusko a Ukrajina ztratí na důvěryhodnosti. Rusko jako dodavatel plynu a Ukrajina jako tranzitní země. Řekl to dnes po jednání členů komise s představiteli české vlády. Český premiér Mirek Topolánek uvedl, že zatím nebude specifikovat, k jakým konkrétním krokům by mohla unie přistoupit, pokud se situace nezlepší. V dané chvíli podle něj přístup obou znesvářených stran dává naději na dohodu. Vláda dnes chtěla původně eurokomisařům představit své priority během nadcházejícího předsednictví, nakonec se ale jednání stočilo k aktuálním problémům.

Mirek Topolánek nicméně naznačil, že od čtvrtka by unie mohla přijít s jinými komunikačními i nátlakovými nástroji při vyjednávání. Konkrétnější ale nebyl. „Pátek je v otázce nedodávek kritický,“ dodal český premiér, jehož země nyní 27člennému bloku předsedá. Vyplývá to prý z rozhovorů s bulharskými či slovenskými představiteli. Právě na tyto dvě země dopadá plynová krize velmi významně.

Dodávky plynu směřujícího z Ruska do Evropy přes území Ukrajiny se dnes úplně zastavily. Bez ruského plynu se tak ocitla řada zemí Evropské unie, včetně Česka či zmiňovaného Slovenska.

Barroso na společné tiskové konferenci po setkání české vlády a Evropské komise také podotkl, že při telefonátech se šéfy ruské a ukrajinské vlády dostal ujištění, že jejich země budou souhlasit s úlohou mezinárodních pozorovatelů. O vyslání emisarů na Ukrajinu se bude jednat v Bruselu ve čtvrtek na mimořádné schůzce šéfů Gazpromu, Naftogazu, českého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana a eurokomisaře Andrise Piebalgse.

Šéf Evropské komise na tiskové konferenci vyjadřoval udivení nad tím, že se Rusko i Ukrajina zaštiťují tvrzením, že z jejich strany je vše v pořádku. „Kdyby se oba státy chovaly tak, jak tvrdí, pak by vše mělo být v pořádku, ale není,“ uvedl předseda Barroso.

Barroso a Topolánek
Zdroj: ČT24