Protirathovští lékaři vyzvali k placení regulačních poplatků

Praha - Soukromí lékaři a lékárníci protestují proti zrušení poplatků v pěti středočeských nemocnicích. Dotování krajem považují za diskriminaci a porušení pravidel hospodářské soutěže. Obrátili se už i na antimonopolní úřad, který už má na stole i čtyři stížnosti od lidí a dvě od institucí včetně České lékařské komory. Protože je ale pouze koordinačním a poradenským orgánem, správní řízení může zahájit jen Evropská komise. Koalice soukromých lékařů se dnes odpoledne sešla i s ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem.

„Poplatky plnily a plní svůj účel. Jednání o nich je ale natolik zpolitizované, že se k nim po té politické linii nebudeme dál vyjadřovat. Vyzýváme všechny, aby ctili zákon, ať už je jakýkoliv a bude jakýkoli,“ uvedl mluvčí Koalice soukromých lékařů Jan Jelínek. 

Kraj hradí poplatky jen v nemocnici v Mladé Boleslavi, Kladně, Příbrami, Kolíně a Benešově. Podle soukromých lékařů a lékárníků je tím zvýhodňuje proti těm soukromým, ale i státním. Několik desítek stížností už má na stole i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jednu podala dokonce i Česká lékařská komora.

Krajské lékárny čelí náporu pacientů, podle Julínka zavládl chaos

Dotování poplatků, které si prosadil nový hejtman David Rath, kritizuje i ministerstvo zdravotnictví, které zvažuje žalobu nebo stížnost k Evropské komisi. Kraj dotuje také 30korunovou položku na receptu, naplnily se proto i obavy zaměstnanců krajských lékáren, že budou po Novém roce čelit náporu pacientů. Například v Kladně nebo Příbrami se počet pacientů v lékárnách zvedl na dvojnásobek. 

Kraj eviduje uhrazený poplatek za pacienta jako dar. Lidé by si proto měli dávat pozor, kolik peněz takto dostanou. Vyšší dar než 3 tisíce korun, například při dlouhém pobytu v nemocnici, se musí přiznat finančnímu úřadu a podat daňové přiznání. „Musí si dát pozor na celkový příjem rodiny a hlavně to uvést na prohlášení, které dávají k žádosti o sociální dávky,“ upozornil také primátor Kladna Dan Jiránek (ODS). Jinak se může stát, že rodiny na některé sociální dávky ztratí nárok. Pokud by se navíc na zvýšené příjmy přišlo až zpětně, mohlo by dojít i na vracení dávek.

Rath je ale s novinkou spokojený: „Pro nemocnice je to dobrá zpráva, protože lékárny jsou nejvýdělečnějšími provozy nemocnic, a tudíž aspoň budou mít peníze pro méně výdělečné oblasti, jako je třeba ARO, chirurgie nebo interna.“ Opoziční návrh na zrušení poplatků bez náhrady zatím schválila jen Poslanecká sněmovna, v Senátu má ale šanci na přijetí minimální.

Výše přijatých darů na poplatcích není nezávazná

Lidé, kteří přijímají regulační poplatek darem od kraje, by si měli hlídat celkovou výši přijatých financí. Mohou se totiž odrazit při jejich žádosti o sociální dávky. Při překročení třítisícové výše, například u delšího pobytu v nemocnici, jde dokonce o příjem, který musí dotyčný vykázat místnímu finančnímu úřadu.

Lékárna
Zdroj: ČT24